2013. január 27., vasárnap

Filozofalgatas: a gyasz

A gyasz szonak a szukebb ertelembe vett jelentese az hogy valamelyik csaladtagunk vagy szerettunk eltavozasat az elök birodalmabol es annak feldolgozasat jelenti. Feketebe öltözunk, ha senki nem latja neha neha sirunk is. Valamikor ez a folyamat lassabban neha gyorsabban lezajlik. Valaki ki tudja mutatni ebeli erzeseit valaki magaba zarja, ahany ember annyi fele gyasz.
De valojaban a gyasz nem csak erre a szuk fogalomra korlatozodik, en ugy gondolom a helyesebb megfogalmazas az lenne hogy az elvesztes fajdalma es annak feldogozasa. Hiszen nem csak a halallal veszthetunk el valakit. De bizonyos dolgok elvesztese is bzony hatalmas fajdalommal jarhat ( bar itt most nem kicsinyes anyagi dolgok elvesztesere gondolok mint pl mobiltelefon).
Mennyire fajhat az ha pl a szeretet szemely kisetal az eletunkböl. Ha elveszitjuk azt az embert akit annyira szerettunk. Ugyan eli tovabb az eletet lelekzik, de legtöbb esetben mar vajmi keves közunk van hozza. Vagyis szamunkra olyan mintha meghalt volna, sok esetben rosszabb. Ennek a feldolgozasa is bizony gyaszmunka. Hiszen fel kell fognunk hogy szamunkra nincs többe es szepen lassan el kell varrnunk magunkban a hozza fuzödö szalakat.
Gyaszolni bizony lehet nem elö dolgokat is. Pl. egy eletunkböl elmult es visszahozhatatlan idöszakot, helyeket ahol boldogok voltunk mert ugyan visszamehetunk de mar ugy sem lesz ugyan olyan. De gaszolhatunk elvesztett otthonokat,hatrahagyott lakasokat is. De akar egy hönszeretett autot ami evekig megbizhato vagy epp szeszelyes tarsunk volt.
De gyaszolhatunk egy elvesztett, eltavolodott baratot is. Az allatokrol, hazikedvencekröl nem irok mert jobb helyeken ök csaladtagok.
Jomagam is sokszor megtapasztaltam a gyasz keseru fajdalmas elmenyet. Volt sokszor hogy a hön szeretett szemely setalt ki az eletemböl, volt hogy a legkedvesebb kutyatarsamat gyaszoltam, de egy szeretett csaladtag elvesztese marta szaggadta a szivemet. De baratok elfordulasanak is nem egyszer elszenvedöje voltam.
A gyaszt mint folyamatot talan egy termeszeti jelenseggel tudnam a legjobban leirni. A gyasz olyan mint egy to. Kezdetben mely es fajo, a hiany borzaszto urt teremt, majd a kesöbbiekben egyre kevesbe es kevesbe lesz fajo es annyira melyrehato, ahogy a to is lassanket feltöltödik, elmocsarasodik. A gyasz is lassankent naprol napra kevesbe fajo, vegul a tobol is csak mocsar lesz, ahova ha nem vigyazol elsulyedsz benne de addigra mar ismerni fogja az ember melyik fucsomora lepjen hogy ez ne törtenjen meg. Vagyis egy idö utan a gyasz mar nem lesz a hetköznapjaink resze de ha nem vigyazunk könnyen ismet vissza vissza sulyedhetunk. Vegul a mocsarbol tözeg lesz majd mikor vegleg eltemetödik szen. Vagyis egy idö utan mikor mar elvegeztuk a gyasznunkat vagyis vegleg elengedtuk a dolgokat,szemelyeket mar csak jol hasznosithato elettapasztalat vagyis szen lesz belöle. ( elnezest a geologiai peldaert, de valahol a szivem melyen ott lapul meg a geologus
A gyasz folyamatarol meg talan annyit hogy a gyaszmunka bizonyos szakaszaiba belephetnek emberek, dolok akik hasonlo szerepet jatszanak az eletunkbe, de ezen felul meg magunkban vegezhetjuk a gyaszmunkat.
Sajat gyaszaimat nem szivesen ecsetelem reszletesen foglalkoztam mar veluk eleget a blogomban es azon kivul. Talan csak egyet kiveve a nagyim irant erzett gyaszomat. Mert meg soha semmi nem hagyott akkora urt bennem mint az ö elvesztese. Az en mondenben tulokos növerem persze ehez is hozzaokoskodott hogy csak megjatszottam a gyaszt, es hogy a kezdeti sokkom csak megjatszott volt. Rahagytam gondoljon amit akar. De az istennö a tanuja miken mentem keresztul, es megyek a mai napig. Mert nincs olyan nap hogy ne gondolnek ra. Es ha senki nem lat neha sirok is. Tudom idövel jobb lesz, es hogy a hetköznapok magukkal sodornak, igy nincs idöm keseregni. Inkabb ugy elek ahogy ö jonak latna, szetve a csaladomat, rendbetarta a környezetemet, es az olykor olykor nehezsegek ellenere boldognak lenni.
A gyasz idöszaka alatt nem szegyen sirni, sokat töprengeni emlekezni, a gyasz egy folyamat es nem allapot. Csak rajtunk mulik meddig tart. Lehet rövidebb idöszakkal tulleszunk rajta, lehet hogy egy eleten at elkiser.
Ölel es puszil titeket: Freja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése