2010. október 28., csütörtök

Tarot iskola indul


Ugy döntöttem megosztom veletek a tarot kartyarol szerzett ismereteimet. nagyon sokat foglalkoztam a tanulmanyozassal, sokat meditaltam egy egy kartyalappal hogy megkapjam annak uzenetet. az ismertetöben a Rider vagy Arany tarot lapjait fogom hasznalni, mert remek kezdöknek is es a szimbolumrendszere egyszeru vilagos, könnyen erthetö. Nem baj ha masmilyen kartyakkal rendelkezel könnyen alkalmazhatod ra az ertelmezeseket.

A tarot törtenete, összefoglalon reszletekre, nem kiterve.

A tarottot legtöbben jövendölesre hasznaljak, de szerintem elsösorban sajat magunk megismeresere szolgal, segitsegevel megtalahatjuk belsö utunkat, es megerthetjuk a jelen összefuggeseit, a dolgok hatteret.
A tarot törteneteröl több nepszeru elmelet letezik. egyes elmeletek szerint az okori egyiptombol szarmazik, masok szerint az okori india hagyeteka, de mindet esetben a ciganyok közvetitesevel kerult europaba. A romai birodalomban mar hasznaltak egyfajta tarot kartyat de azzal meg jatekokat is jatszottak, majd a közepkorban bizancban jelenik meg a maihoz hasonlatos valtozat. A közepkorban az egyhaz nagy erökkel kuzd mindenfele pogany eszköz ellen igy a tarot is eltunik a köztudatbol. Ebben az idöben szinten a vandorciganyok menekitik meg a kartyat. A reneszansz korban kap ujra nepszeruseget a kartya de meg csak tarsasjatekkent. Majd franciaorszagban elnyeri mai formajat, a 19. szazadi okkultizmus iranti lelkesedes központjaba allitja a kartyat, ekkor mar csak a jövö kiismeresere hasznaljak. A 19. szazad vegere csökken a kartya nepszerusege majd a 20. szazad közepeig amikor a spiritualizmus ujra nepszeru lesz, es sorra adodnak ki az ujabbnal ujabb valtozatok, de mindegyikre jellemzö a 22 lapos nagyarkanum, es az 56 lapos kisarkanum.

A tarott szerkezete:


A tarot 78 lapbol all ezt ket reszre osztjuk, kis es nagy arkanumra, az arkanum szo jelentese titok, bölcsesseg.
A nagy arkanum 22 lapbol all, amik a következök : 0. A bolond,1. A magus, 2, A föpapnö, 3, Az uralkodonö, 4. Az uralkodo, 5. A föpap, 6. A szeretök,  7. A diadalszeker, 8. Az erö, 9. A remete, 10. A szerencsekerek, 11. Az igazsag, 12. Az akasztott ember, 13, A halal, 14. Mertekletesseg,  15. Az ördög, 16. A torony, 17, A csillag, 18. A hold, 19. A nap,  20. Az itelet,  21. A vilag
A kis arkanum 56 lapbol all amit 4 reszre osztunk, A botok, A kardok, Az ermek, vagy korongok, es A kelyhek. A kis arkanum tagjai a botok a tuz, a kardok a levegö, az ermek a föld, a kelyhek pedig a viz elemeinek feleltethetök meg. Minden elemnek van aprodja, lovagja, kiralya es kiralynöje, es szamozottak 1-töl 10.ig ahol az elso lap az asz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése