2010. október 27., szerda

Röviden a wiccarol

A wicca egy kivalo pelda arra hogy sikerul a mai embernek behozni az ösi szokasokat a mai vilagunkba, atalakitani valami ujja, valami maiva. A közepkorban boszorkanyoknak tartottak azokat az embereket akik a hiedelmek szerint kapcsolatot tartottak az ördöggel. A ma boszorkanyai eppen az ellenkezöjet teszik es valljak, kapcsolatot tartanak fennt az isteni energiakkal. A magian keresztul letesitik ezt a kapcsolatot az Istennel es az Istennövel, igy iranyitjak a pozitiv energiakat. A wiccak ugy velik az isteni energia mindenhol megtalalhato, ezert minden elet szent. Kezdetben a wicca nöi mozgalom volt igy szandekoztak a nök helyzetet erösiteni a tarsadalomban, ugy hogy atadtak egymasnak az ösi tudast, majd kesöbb ferfiak is csatlakoztak a mozgalomhoz. Manapsag mar mindket nem tagjai szabadon csatlakozhatnak a vallashoz. A ma boszorkanyai nem a regi idök öreg gyogyito fuvesasszonyai, de igyekeznek elsajatitani az ismereteket a gyogyito növenyekrol, es az ösi tudassal kiegeszitve felulmulni elödjeiket.
A modern boszorkanyok mottoja: "Tegy amit akarsz, csak nem arts senkinek!" es ebben benne foglaltatik az összes erkölcsi szabaly ami a ma emberet meghatarozza. Sok boszorkany tevekenykedik csoportokban amiket covennek nevezunk, amely egy kisletszamu csoportot jelent amelyet egy papnö vagy pap vezet, es teljes jogu tagsagot beavatas utan nyerhet a resztvevö. De wicca lehet az is aki egyedul tevekenykedik, es nem tartozik csoportba, ekkor az illetö a rituelekat sajat maganak vegzi.
A wicca egy oangol kifejezes, amit manapsag a boszorkanyvallasra hasznalunk. Legelsö hasznalata a modern boszorkanyvallasban a korai 1940-es evekre tehetö.
A wiccak hite szerint a termeszet mindig fentartja az egyensulyt, tehat amit teszunk vissza hat rank. Peldakepp ha egy boszorkany a magiat rossz celra hasznalja fel akkor az vissza ter hozza depresszio, vagy betegseg formajaban.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése