2010. november 3., szerda

"Kéz, amely a bölcsöt ringatja a vilag dolgait igazgatja"


Igen ebben a posztban az anyasagrol lesz szo. Az anyasag a vilag legösztönösebb es legmelyebb dolga, akarmilyen a kapcsolatunk a gyermekeinkel vagy sajat edesanyanyankkal. Izlelgesssuk elöször a szot magat edesanya, talan a legszebb szo a vilagon, meg Kosztolanyit is megihlette ez a gyönyöru hangzasu szo, es megalkotta belöle az Edes Anna nevet
Hiaba a rohano vilagunk es az ugymond karrier központusag, a legkarrieristabb nö is talalkozik az anyasaggal, ha mashogy nem a mutöasztalon amikor megölik az eppen par hetes magzatot. Igen ehez a mai vilagunk nagon ert, az "angyalgyartashoz" az abortusz lassan olyan muvelette valik mint amikor elmegyunk a fogorvoshoz, szörnyuseges, az en szememben egy ember attol a pillanattol ember, es el ahogy az a pici sejt ami egy ferfi es nöi magbol keletkezett kette osztodni, mert talan a fogantantas a legcsodalatosabb dolgok egyike, a termeszet mestermunkaja, hogy ket adagnyi genombol hogy lesz egyszer egy teljesen kifejlett lehetöleg egeszseges ember. Ezt a pici embert pusztitjak el oly sokan leleketlenul, egy olyan lenyt buntetnek aki nem kereckedett a vilagra, aki lehet hogy egy mamoros ejszaka felelöletlen szenvedelyeböl szuletett, vagy eppen mas baleset miatt. De akarhogy is, nem kenhetjuk masra a felelösseget. Igen mi csinaltuk mi hoztuk eletre, nem a szomszed nem a postas nem senki mas nem felelös erte csak mi magunk. Nem vagyok nöellenes, sem fogamzasgatlas ellenes, de felelötlen abortusznak az ellene vagyok. Megertem hogy neha tenyleg vannak nyomos indokok egy gyerek abortalasara, legyen az betegseg, eröszak termeke, vagy valami tenyleg nyomos, es nem a mindennapi fogamzasgatlas eszköze. Mert mai vilagban keves kivetelt leszamitva ez a dolog futoszalagon megy, de nem az orvosok reszeröl csak, hanem a nökeröl is de nem is testi dolog az elviselhetetlen ebben hanem az hogy a sajat gyermekuk halala semmilyen erzelmet nem valt ki belölunk. Pedig egy nagyon közeli szerettuket veszitettek el. Es ultrahangos felvetelekkel bizonyitott, a baba harcol az eleteert, menekul az öt elpusztito eszköz elöl.

A terhesseg, az en szohasznalatomban aldott allapot (mert szamomra nem lenne teher) 9 honapja szerintem a jövöbeni anya - gyermek kapcsolata alapja, mert ilyenkor az anya egyutt letezik gyermekevel, szerintem mar ebben a korban is fontos a kommunikacio, mert ilyenkor alakulnak ki a bababan az idegpalyak kezdetei, ilyenkor fontosak az ingerek, kezdetben a hallas, a tapintas, majd az izleles, igen az izleles, a baba 7-8 honapos koratol kostolgatja a magzatvizet.Ezert fontos a megelelö kommunikaci, taplalkozas es a minnel több "erintes" mert bizony a baba erzi ha megerintik a pocakok olykor valaszol is rugasokkal, mozgasokkal. Ez egy nagyszeru alkalom arra hogy felkeszitsuk a szuletendö babat, a kulvilagra csak meg az anya vedö mehen keresztul. Es szerintem erdemes a szulest/szuletest megbeszelni elörre a babaval, elmondani neki hogy fajni fog. Fajni neki is es az anyanak is.



Elerkeztunk a szuleshez, a szukseges rosszhoz. Valaki könnyen szul, valaki nagyon nehezen, ez sokminden fuggvenye. De meltosaggal kell viselnunk, akarmennyire fajdalmas akarmennyire kinzo is. De vigasztaljon minket az a tudat nem csak nekunk szenvedes nem csak nekunk faj. Nem vagyok a fajdalomcsillapitas hive, szeretnek majd fajdalomcsillapitok, es erzestelenitök nelkul szulni, tiszta fejjel akarom fogadni majd a gyerekem erkezeset, es minden masodpercere emlekezni akarok. Egyresz az epiduralis erzestelenitestöl rettegek, felek hogy en lennek az a 2% aki lebenul bele, a gaz meg csak elhomalyositana az elmemet, az infuzioval beadott fajdalomcsillapitorol is ez a velemenyem. Ha egyszer eljön az idö szeretnek kadban szulni, vizben, hogy nekem is es a babanak is könnyebb legyen mert vizböl erkezne vizbe. De rengeteg modszer van mar korhazi kereteken belul is nem kell feletlenul egy korhazi agyon szulnunk. De viszont az otthonszulest, veszelyesnek tartom, mert barmi baj elöfordulhat es azonnali segeitsegnyujtas lehetösege nelkul, barmi megtörtenhet. De viszont azt tamogatom hogy a korhazakat tegyuk otthonassa, kenyelmesse egy szulö nö szamara. Legyen az akar egy szoba tele gimmnasztika labdakkal amin kenyelmesen elhelyezkedhet a kismama, vagy epp szulökad, vagy sok mas egyeb dolog. De fontos mindig közel legyen az orvoscsapat, es a mutö.
 Szulökadas szules


A szuletes utani elsö honapok a legnehezebbek az ujdonsult anyuka szamara de egyben a legszebbek is, a szoptatas reven megerösödik az az ösi es miszztikus kapcsolat ami mar az anyamehben elkezdödött. A termeszetes szoptatas egyik legnagyobb hive vagyok es a vilagbol is kiuznem azokat a nöket akik azert nem szoptatnak mert feltik melluk formajat, de kerem szepen, a melleunk erre a celra lett kitalalva, nem azert hogy olykor önzö, kicsinyeskedö, allat mondjara viselkedö...stb-stb (vegtelen veges vegig tudnam sorolni a sort) ferfiak szamara kivanatosak legyunk, ha ugy döntöttunk hogy egy ferfinek gyereket szulunk akkor talan mar kialakul olyasfajta bizalom es kapcsolat, ami egy szules es szoptatas utani nöi testet is elfogad. Aki meg mar a szuletes elött otthagyta a nöt, vagy epp cserben hagyta, vagy epp keptelen elogadni parja megvaltozott testet azzal nem erdemes foglalkozni. (önzö allat). Ha meg valaki elegedetlen az alakjaval keressen fel egy jo plasztikai sebeszt, ne ezt a gyönyöruseges kapcsolatot aldozza fel.



Meg sokat beszelhetnek a gyermeknevelesröl es a gyermekpszichologiarol, nem teszem az egy masik temakör, ez az anyava valasrol, es a korai anyasagrol szolt. Nem biralni akartam senkit szemely szerint, csak a sajat velemenyemet tartam fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése