manapsag nagyon divatosak lettek a levesezök, vagyis olyan helyek ahol olcson kap az ember egy pohar suru levest amit kiegeszithet egy bagettel vagy egy salataval, vagy epp egy sutemennyel. Milyen csabitoak ezek a dolgok föleg telen a hidegben zimankoban. Na de mit tegyunk ha nincs a közelunkben ilyesmi, de vagyunk egy melengetö ölelesre. Nincs mas megoldas fözzuk meg magunknak otthon! Nekem van ket tuti befuto egyszeru kezdöknek is bevallalhato receptem.
Mar a csapbol is a sutötökleves folyik, de valahol ez erthetö hiszen finom taplalo. Az enyem erös fuszeresen, igazan eltelitö.
Csilis- gyömberes sutötökleves
egy kisebb tök, vagy egy negyed a nagyobbol, vagy ami a legfinomabb a maradek sult tökböl,
2 dl tejszin
1 közepes vöröshagyma
2 szal repa
kb 2 cm fiss gyömber vagy egy kaveskanal szaritott
1 szal csilipaprika
2-3 gerezd foghagyma
2 leveskocka
kb 2 liter viz
so bors
A tököt megpucolom felrakom a felkarikazott repaval, hozzadom a leveskockakat, a borsot, a csilipaprikat es a hagymat (aki ugy szereti lehet elötte dinsztelni) , es kb 30-35 perc alatt puhara fözöm közepes vagy csendes fokozaton, ha jo hozza adom a tejszint a reszelt gyömbert es a foghagymat (aki nem szereti intenziven az izet tegye bele hamarabb a többi összetevövel) majd az egeszet összeturmixolom mig csomomentes lesz.
Lehet varialni, aki surubben szereti tehet bele egy ket szem krumplit, vagy a tejszint joghurtra is lehet cserelni, fuszerezni pedig lehet curry-vel, vagy ha ugy tetszik egy evökanal mezzel megbolonditani. En korrianderrel megszorva piritossal talalom de gyakorlatilag barmi mehet a tetejere, piritott bacon, vagy tökmag, napraforgomag. Vgy akar egy kanal suru joghurt.
A masik aduasz levesem az indiai vörös lencseleves.
3 dl vörös lencse
fel szal porehagyma vagy egy kiscsomag ujhagyma
2 leveskocka
2 krumpli
2-3 szal sargarepa
egy teskanal curry
A hagymat karikara vagyjuk megpiritjuk kis olajon, hozza adjuk a repet es a fuszert majd 7 dl vizet es a lencset majd 30-35 perc alatt puhara fözzuk. Vigyazzat nagyon kiados es laktatos.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése