2011. október 27., csütörtök

F. C. Andersson: Beltane 4. resz - folytatas


Alig lendultek bele a megszokott csevegesselkisert mindennapi munkajukba hallotak szol a kapu csengö surgetö csipogasa.
-Ugy hallom megjött a mai munkank is!- es mar Simone cipöje kopogott is a bejaratiajto fele vezetö folyoson. Nyitotta is a labor ajtajat, s nagy zöld szemet az erkezöre emelte, majd elakadt a lelegzete. Gyorsan elmotyogot egy jo reggelt!-et, es beinvitalta az erkezöt. Majd elvezette a laborig ahol, a latogato, egy ferfi, megszabadult igen csak nagy terhetöl. Es a meg mindig kicsit bamba Simone fele nyujtotta a kezet:
-Raven Swann vagyok. Meg nem talalkoztunk. Geologus vagyok, most keztem a cegnel. - kulönös kedves szikra villant a szemebe - amolyan kifuto fiunak hasznalnak meg ki nem harcolom a helyem.
-Simone Chantal vagyok a labor vezetöje- kezte Simone, hite szerint fenkölten. Igen csak meg kellet eröltetnie magat, hogy ne remegjen a hangja es ne latszodjon kislanyos zavara... - szerintem ezutan gyakran fogunk talalkozni ugyanis en veszem at a munkakat, es en prezentalom a vizsgalat eredmenyet.

Nem tehetett rola! Amíg elhadarta bemutatkozasat, amolyan jolnevelt iskolaslany modjara, tekintetevel beitta a ferfit. Ravent aki olyan harminc körul lehet, szeles vallai vannak, igazi ferfias jelenseg. hosszu majdnem fekete hajat tarkojan fogta össze. Szeles pajeszt viselt ferfias allat körszakall keretezte. Simone szinte levegöhöz sem jutott annyira megfogta a ferfi. Nem mondhatta volna hogy kifejezetten izlese szerint valo de ennek a ferfinak kulönös, szinte kezzel foghato auraja volt. Simone furakat erzett. Maga sem tudta mit csak egy kulönös ezres, hogy a ferfi valamiben mas mint a többiek, mint Simone összes ferfi ismeröse. Fekete börkabatot viselt alatta fekete inget, hozza fekete farmert, es a geologusok jellemzö munkabakkancsat. Kezfogasa erös volt es hatarozott.
Alairtak a megfelelö papirokat, majd szakmai beszelgetesbe elegyedtek.

-Ha jol latom a mintha Ruthmine- böl szarmazik – Simone előtt felsejlettek az egyetemista koraban szerzett ismeretek. - Ruthmine valaha vasercbanya volt, uledekes lencses porfitos vaserctelep, de ezek hamar kimerultek. A környezet maga jura korabeli meszköhegyseg, a negyedidöszakban beturemkedett vulaknossaggal, ez a vulkanossag hozta magaval az ercesedest is. - Nagyabol tudta mire szamithat. Jura idöszaki feher meszkö, nemi pannon kori uledekretteggel benne vulkanikus betöressekkel, szinte latta maga előtt a furomintat, amiket a doboz rejt.
-Igen, de most nem vaercre hanem rez- es cinkercre kutatjuk. A felszin közeleben talalkoztunk igeretes mennyisegu malachittal es aurittal es a magas vastartalom miatt igen csak sötet sfaritot.
-Igen de ezek mind rez mezök korruzios zonajanak asvanyai. - idezte fel Simone az egyetemen hallotakat es gyakorlati tapasztalatait
-Mindjart megnezem – es a kezere egy kesztyut huzott hogy ekszeri ne befolyasoljak a mintat, es kezi nagyitoval megvizsgalta. Gyakorlot szeme vegigpaztazta a minta darabot, lassan több eves tapasztalata mondatta vele következteteseit - Szerintem nem fognak csalodni, benne van amit keresnek – mosolygott, egy verbeli profi önbizalommal teli mosolyaval, ebben a pillanatban nem erezte kislanyos zavarat, mert most a profi szakember beszelt belöle nem a nö. - Kicsit irigylem önt a terepmunkaert, valahogy egy geologus-geokemikus szive is oda vagyik.
-Szemely szerint jomagam most magacskat irigylem a kellemes laborert, a saros es hideg terep helyett, de en valasztottam ezt a szakmat, hat birkozzak is meg vele- ujra ott csillogott a szemeben az a cinkossag mint bemutatkozasukkor.
Ravent meglepte a lany szakmai hozzaertese ahogy egyböl kivagta a geologiai ismereteket, talan nem veletlenul lett laborvezetö. De akarhogy szerette volna megnyujtani az idö fonalat, hogy ezzel az okos es gyönyöru növel beszeljen, sajnos eljött a bucsu ideje.

-Örulök hogy megismerkedtunk- kezdte Simone a bucsuzast - remelem a jövöben is megvitathatjuk szakmai nezeteinket.
-En is... szinten... nagyon örulök hogy megismertelek – Simonet úgy lefoglalta az alig eszrevehetö kis zavar, hogy a ferfi akadozva valaszolt, hogy fel sem tunt neki, Raven letegezte. Ugyanakkor a ferfi sötet hatasu kekeszöld szemeben valami csillogast velt felfedezni, mintha cinkos gyermekek közti titok jeladasa lett volna – Akkor majd benezek valamikor hogy all a labor. De most rohannom kell vissza a terepre mert a munka nem all meg. Majd egy mosolyt kuldött Simone fele es egy udvarias hello-val köszöntötte a kollegakat.
-Viszlat – kialtot utanna Simone a ferfinak,aki hatalmas leptekkel mar az ajtoban volt.
Simone nem tudta milyen erö huzta de az ablakhoz lepett, es latta a terepjaroba bevagodo ferfit aki annyira lenyugözte. Az ajkaba harapott majd a közetmintakat tartalmazo dobozhoz lepett es ezzel elkezdött a munka nap.
Pentek leven korabban szabadult, mar kettökor befejeztek a munkat. Fanny nem vette eszre Simone-on a ferfi jövetele utani valtozast, de a sokat tapasztalt Marie rögtön.

-Tetszik mi? Az öreg roka előtt nem takargathatod! Rögtön kiszurtam rajtad, - es nagyot szivott aromas cigarettajabol – Ketsgkivul jo izlesed van. Szerintem startolj ra! Ugyan mit vesztenel vele?
-De tudod... az a sok felre sikerult randi, es annyi emberben csalodtam mar, hiaba fenenagy ember ismeretem... - Simone kinlodva birizgalta a hajat.
-Az internet az mas! Ott mindenki masnak, jobbnak festi le magat mint amilyen, - Marie megertöen simitott vegig Simon arcan - Higgy nekem en is tul vagyok mar annyi randin, de harom gyerekkel negyvenharom evesen nem könnyu.
-Tudod hogy felnezek rad, nagyon jol tetted hogy otthagytad a ferjed. Eleget kinlodtal az iszakossagatol es agresszivivitasatol. Nem temethetted el magad mellete, hiszen jo tiz evet letagadhatnal a korodbol, biztos talasz valakit.
 -Tudod nekem van egy rokonom,- kezdte Simone vigasztalolag- imadom bar eddig nem nagyon tartottuk a kapcsolatot. Aztan miota elmentem hozza babalatogatoba azota egesz jol kijövunk, es eleg mely baratsag kezd kialakulni közöttunk. Ö peldaul negyvenhat eves es huszonharom evvel fiatalabb ferje van... tehat meg egy nalam is fiatalabb ferfi, es fel merte vallani a kapcsolatukat es ki tudott lepni borzaszto hazassagabol tizenöt ev utan, es nemreg megszuletett gyönyöru kisfiuk, ami Sisinek mar a negyedik gyerek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése