2011. október 28., péntek

F. C. Andersson: Beltane 5. resz - folytatas


Mindketten beultek Simone Peugeot 206-ba, Simone hazavitte Mariet, majd sietett haza kulvarosi otthonaba, ma delutan vendegeket vart: az imadott Sisi-jet, es Christophert es a fiukat Cristiant. Hazafele beugrott kedvenc bio gazdasaganak ici pici boltjaba.
A farm tipikus tajjellegzeteseg volt, nagy paraszthaz, hosszu tornccal, az enyhe ösz altal megkimelt gyönyöru piros viragokkal teli muskatlikkal. A tanyahoz hozzatartoztak meg mellekepuletek, pajta, egykor volt istallo, magtar, nyarikonyha. Az epuletek között gondozott pazsit es viragagyasok kaptak otthont. Az allatok hangjai megtörtek taj csendjet, a tyukok es csirkek kotyogasa, a kacsak es libak gagogasa, a tehenek bögese, es megannyi azonosithatlan hang. A tavolban felsejlettek a hatalmas – öszi napfenyben uvegpalotanak tetszö - uveghazak.
A kis biobolt az egyik egykoron nyari konyhakent szolgalo mellekepuletben kapott helyet. Meglepöen modern felszerelessel, de egy hagyomanyos nagyparaszti gazdasag teljes kinalataval. A falakon szepseges kemenyfapolcok sorakoztak, telve megannyi földi joval.
A hutöpultban ott sorakoztak a szebbnel szebb husfelesegek, baromfi, sertes, marha. A sajtpuldban camanbert, brie, gorgonzola, parmezan, cheddar, gouda, edamer, mascarpone, friss kenhetö sajtok egesz sora, naturan es fuszerekkel izesitettek, kecskesajtok finombnal finomabb formaban, meg megannyi – nevesincsen - fajta amit a haziak maguk kiserleteztek ki. A tejszint, tejfölt, friss joghurtot es kefirt hatalmas hutött tartalyokban tartottak es a vevö keresere barmekkora adagban kimertek. A finom hazi köpult vaj hatalmas tömbben vart a vasarlokra. A friss tej cseles csörendszeren at jutott egy valoszinuleg hutött nagy tartalybol a boltba. A hutök felett a gerendarol logtak le a kulönbözö fustölt finomsagok, egesz sonkak - a vevö keresere lehelettvekony szeleteket hasitottak kezzel,- fuszerezett szalamik, kolbaszok. A polcokon lekvarok, szörpök, beföttek savanyusagok, minden ami szem szajnak ingere. Elettel teli gyönyöru zöldsegek, gyumölcsök. A betevedönek mar csak a latvanytol is össze futott a nyal a szajaban – az illatorgiarol nem is beszelve.
Simone öszinten elcsodalkozott, hogy ebbe a kis boltba hogy fer el ennyi minden. Angnetha es csaladja almodta es valositotta meg mindezt a csodat.
A boltban az asszony dolgozott legkisebb gyermekevel - egyszem lanyaval - Sofie-val, ferje es negy fia a gazdasagot tartotta fennt.
Agneta, alacsony termetes asszonysag volt, hosszu fekete hajat szoros kontyba kötötte, igazi verbeli parasztasszony, aki szeretö szivvel de vaskezzel iranyitotta csaladjat, es vallakozasukat, ami a megelhetesuket jelentette.
Simone ismerös mozdulatokkal nyitott be a kis uzlethelysegbe, ahol az ajto egy regi rezcsengöt szolaltatot meg, jelezve a gazdasszonynak vasarloja erkezett. Agnetha egy hatalmas kecskesajttal karjaban lepett elö a raktarbol. A lany nyala önkentelenul is összefutott a szajaban.
- Szervusz kedvesem! - udvözölte az asszony kedves vevöjet, miközben kontyat igazgatta ami a nagy munkaban szetcsuszott- A szokasosat kered? Mar elökeszitettem neked, tudtam hogy jössz, mint minden penteken.
- Nagyon kedves vagy – jolesett neki ez a kis figyelmesseg, ezert is szeretett kis boltokban vasarolni nem szemelytelen hipermarketekben- de most egy kicsit jobban bevasarolok a szokasosnal, vendegeket varok!
- Vidd csak, kedveskem a hirunket! Az elegedett vasarloknal nem is kell jobb reklam!
- Akkor Agnetham, kerek egy litert abbol az isteni suru tejszinetekböl, harom liter hazitejet, egy kilo turot, egy fel liter tejfölt, mindegyik sajtodbol tiz dekat, csak a fetat nyomd meg kicsit, mert görög salatat szeretnek...
-Lassabban szívem, nem vagyok en robot! Jo nagy vendegsereget varhatsz ha ennyi mindent viszel.
- Dehogy is! Csak tudod vendeget nem engedek el ures kezzel – nevettek egyutt joizuen miközben telt a kosar a finomsagokkal
Simone vasarolt meg friss zöldsegeket, a salatahoz, csirkemellet, es gyönyöru belszint. Hatalmas csomagokkal tavozott Agnetha kicsinyke bioboltjabol.

Beugrott meg a viragboltba hogy vegyen friss viragot. Szerett viragboltba jarni, erezni azt a jellegzetes illatot, a viragok, a szarak, a moha, a fenyö, a nedves föld szagat. Az elmenyt csak egy regi,fajdalmas emlek sötititette el. Mikor Simone tizenharom eves volt majdnem megeröszakoltak egy viragboltban, csak talpraesettsegenek köszönhette hogy kiszabadult szoriott helyzeteböl. Azota szivböl gyulölte a liliomokat. Mindig arra a szörnyu napra emlekeztettek. Beszerezett egy csokor viragot az asztalara es egy kulönleges cserepes orchideat Sisi St.Paul-i hazanak teli kertjebe. Szokasa szerint millio egy csomaggal vagodott haza, es hallotta szerelmes macskajanak udvözlö nyavogasat.
- Mindjart kapsz tejet es nasit te Gomboc Artur- szolt kedvesen a labahoz törlekezö allatahoz.

Majd miutan minden lepakolt konyhaszigetere ölebe vette sulyos kedvencet es elhalmozta szereteteve.
Nevetve es szörnyulködve konsatalata: szörtelenitheti kosztumjet. Gyorsan elpakolta szatyrai tartalmat majd sietett a haloba atöltözni. kenyelmes fekete cicanadragot vett fel hosszu bö almazöld tunikaval szeles feketere lakkozott övvel, labait balerinacipöbe bujtatta, ami szinten almazöld volt. Majd hajaba vicces kis masnival diszitett fekete hajrafot tuzött.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése