2013. október 10., csütörtök

Fikazas

Kicsit tagitani akartam a boszorkanyos ismereteimet, es beleolvastam egy ket "tajekoztato" jellegu blogba ami a "hagyomanyos" boszorkanysagrol szol, vagyis az animalizmusrol es a samanizmusrol. Talaltam par erdekes informaciot is. De egy valami nem tetszett. Annyira nyiltan fikazta, szidta lehordta a wicca-t a wicca boszorkanyokat, hogy az en arcom pirongott bele. Hogy ök nem boszorkanyok, hisz egy viszonleg fiatal vallas kepviselöi, es a boszorkanysag nem egyenlö a vallasossaggal.

Fiatal, igen nahat, mert nem 11.szazadban kaparta le valaki a szabajait,filozofiajat stb. Egy az emberek irastudatlanok voltak, a masik meg hogy a wicca boszorkanyok, tarsasagok, kovenek titokban muködtek, eletveszelyes lett volna tanaikat a nyilvanossag ele tarni. Erre csak a 20. szazadban volt lehetöseguk, es igy kaptak nagyobb nyilvanossagot. Igy nem igazan mondhatom azt hogy csak ugy semmiböl teremtödött new age vallas ahogy a szerzö allitotta.
Igaz tenyleg nem lesz boszorkony abbol aki megismeri a wicca tanait, de aki wicca boszorkany akar lenni az gyakorolja a ritusokat, szertartasokat varazslatokat, amik a sokszor nem egyszerruek, es sok nehezen beszerezhetö eszköz alapanyag kell hozajuk. A szerzö ezt is allitotta hogy a wiccak nem vegeznek "rendes" varazsaltokat csak a mostanaban elterjedt vizualizacioban hisznek, es ezt gyakoroljak. Lekicsinyelte a gondolat es a vizualizacio erejet, hogy a dolgokat kerni kell es megadatik. Pedig a varazslatok attol muködnek hogy mennyi energiat fektetunk bele, es aki nagyon akar valamit akkor nagyon sok energiat fektet a vizualizacioba.
A folytatasban szo esik meg arrol hogy a wiccak csak egy istenben es egy istennöben hisznek, mas itenekben lenyekben nem. Az isten es az istennöt nem konkret szemelykent kepzeljuk el hanem mint egyfajta mindenben es mindenkiben ott levö isteni jelenlet energia, ezert az Istennök es Istenek panteonjanak barmely alakjakent megjelenithetök ertelmezhetöek. Csak az egyes istenkepek mas mas tulajdonsagot aspektust jelenitenek meg.
A lenyek, hiszunk a lenyekben, hisz nem csak a szemmel lathato vilagunk van hanem azon tul is. A masik dolog amit ezzel kapcsolatban a fejunkre soztak hogy a wicca boszorkanyok csak ugy kepzelik hogy az istenek es a lenyek jok es baratsagosak es csak azert vannak hogy az embereket szolgaljak, hogy mindig jok es kedvesek legyenek. Ez egy akkora nagy baromsag ugy ahogy van. Egy a lenyeknek sajat akaratuk es szemelyiseguk van, ha akarunk töluk valamit akkor elöször a kegyeikbe kell ferközni. Pl a tundereknek kekszet es tejet kell hagyni, vagy az erdönek köszönni kell, tisztelni stb. A wicca nem hasznal polaris vilag latasmodot, nincs fögonosz, a nagy mumus, hanem ugy tartja mindenkiben es mindenben ott lakozik mind a ket energia es oldal, es egyszeruen nem letezhetnek egymas nelkul. Mindkettöre ugyanugy szukseg van. Az isteneknek is eppugy van jo mint rossz oldaluk.
Ehhez kapcsolodik hogy ugy gondolja, a wiccak a boszorkanysagot, es a magiat, csakis önceluan es egoközpontuan, sajat maguk fejlesztesere hasznaljak. Igaz hogy a magiahoz es a felsöbb rendu vallas megerteshez szukseg van egyfajta önismeretre, hiszen hogy tudnak befolyasolni barmi mast ha meg magamat es a bennem dulo energiakat sem ismerem igazan? A szerzö azt is emlitette mig az ö vallasaban a boszorkany egyfajta közvetitö a csatorna, addig a wiccaknal az egyen es annak igenyei a fontosak. Szerintem nem igy van. Egy wicca igyekszik egyutt elni harmoniaban a termeszettel es a többi emberrel, miközben igyekszik megerteni azt.

A masik nagy tamadasi celpont, az ugymond "ne arts" szabaly ellen volt, hogy szerintuk egy boszorkanynak igen is illik banto, sötet es gonosz varazslatokat is uznie, hiszen a feher jo varazslat csakcsupan önzö es kicsinyes lehet. Es mindenkeppen az emberek igenyeit kell kielegiteni egy boszorkanynak, es az emberek gyarlok es gonoszak es gonosz varazslatokat akarnak. Szerintem ez a felfogas a kicsinyes es önzö, nem az ellenkezöje amit a szerzö megfogalmazott.

Röviden megfogalmazva csak azt gondolja hogy a wicca boszorkanyok nehany ezoterukusan tulfutött egyen, amolyan kesöi hippi aki sajat szemelyisege fejlödesere hasznalja a boszorkanysagot, es nem ert semmihez csak ugy van. Amolyan hetvegi boszorkany aki felveszi a "boszis" ruhajat meg magara ölti a pentagrammat, es jol mulat a barataival. Mitha csak egyfajta szerepjatek lenne.
Szörnyu nem?

Nagyon az erzödik ki a blogbol hogy az egesz a wiccak szapulasarol szol, arrol hogy milyen nagy hulyeseg is az egesz es hogy mennyivel jobb az ö vallasuk, ritusgyakorlasuk. Kicsit kicsinyesnek es gyerekesnek tartom ezt a fikazast. Aki az egyiket vagy a masikat valasztja tudja hogy miert teszi ezt. Nem kell uszitani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése