2011. február 20., vasárnap

Parfogo receptek

Ha mar tul vagyunk az elsö par randin es ugy erezzuk eleg bizalmas a kapcsolatunk hozza hogy jelöltunket bevezessuk az otthonunkba, es meg szeretnenk lepni egy romantikus otthon keszult vacsoraval. Megosztok veletek nehany pofon egyszeru de megis isteni finom receptet.

Mezes - mustaros - tejszines csirkemell/serteskaraj


Hozzavalok ket szemlyre:

- 4 szelet sereskaraj kb 400g / egy egesz csirkemell file amit felbe majd hosszaban kette vagunk mitha rantotthust keszitenenk
- 2 nagy evökanal mez
-2 evökanal ersö csipös mustar
-2,5 dl tejszin
- 200g bebirepa vagy hagyomanyos repa vekony csikokra vagva
- Keves jo minösegu olaj
- Etelizesitö
-Feherbors
- 2dl rizs a rizskörethez
- Finomra vagott friss petrezselyem a disziteshez.

A hust besozzuk beborsozzuk majd par orara pihenni hagyjuk a hutöszekrenyben, a mezet a mustarral összekeverem ezt is hagyom összeerni. Mikor ezzel megvoltunk egy teflon serpenyöt hevitsunk fel jo forrora dobjuk bele a husikat, mig szep piros kerget nem kap mindket oldalan, az elsö oldal kb 4-5 perc a masodik oldal 2-3 perc. Ha ezzel megvagyunk vegyuk le a höfokot takarekra, a tejszint keverjuk el a mezes mustaros keverekkel hogy sima allagu szoszt kapjunk ha ezzel megvagyunk öntsuk fel a husikat vele majd adjuk hozza keves vizet. Fedö allat paroljuk kb fel orat amig a hus megpuhul es kellemesen omlos nem lesz, figyeljunk oda hogy az elparolgot folyadekot potoljuk. Kb felidönel vagyis 15 percnel adjuk hozza a repat. Mikor mar letelt a fel ora vegyuk le a fedöt es szosz surusegure parologtassuk el a husrol a levet.
Rizst pedig a következö kepp csinaljuk. A megmosott rizst, ket szemelyre kb egy vizespohar, ötsuk fel ket es fel poharnyi vizzel adjunk hozza sot es ojat a vizhez gondolatnyi almaecetet (ez elhagyhato), tegyuk oda takarek langon föni hagyomanyosan , mikor felig megfött a rizs, kanalazzuk at tepsibe, es 200 fokon kb meg 20 percig paroljuk ugy hogy a sutö aljaba tuzallo talba tegyunk jo sok vizet igy biztositva paradus környezetet. Habbkönnyu rizst kapunk (szakmai gyakorlaton tanultam az etteremben)

A rizst es a hust halmozzuk etvagygerjesztöan a tanyerra szemlyenkent ket szelet hussal es böseges szosszal, szorjuk meg a kesz muvet a friss finomra vagott petrezsekyemmel. Ne feledjuk az ember a szemevel is ugyan ugy eszik nem csak a szajaval. Ezert rendkivul fontos az igenyes talalas!


Lacipecsenye ahogy Xeni kesziti




Hozzavalok 2 szemelyre:

- 4 szelett kisse zsirosabb hus pl lapocka
- 2 bö evökanal mustar
- 2 gerezd foghagyma
- jo minösegu fekete bors
- olaj
-etelizesitö
-aproszemu burgonya kb 400g

A mustart a zuzott foghagymaval soval, borssal keves vizzel keverjuk jo kremes allagura a szepenfelszeletelt husokat kenjuk be egyenletesen a masszaval majd hagyjuk hutöben pihenni par orat hogy atvegyek egymast az izek. Ha ezzel megvagyunkteflon serpenyöt hevitsunk magas höfokon forrora keves olajjal. A husokat dobjuk bele majd mindket oldalukat piritsuk szep pirosra igy bezarjuk az izeket a hus nem szarad ki. Majd ha ezzel kesz vagyunk vegyuk le a höfokot takarekra, majd kinaljuk meg jo ket pohar vizzel. Majd rakjunk ra fedöt 35-40 percig paroljuk, majd a fedöt leveve zsirjara sutjuk vissza a husokat.
Az apro szemu burgonyakat hamozzuk meg összevagas nelkul fözzuk meg ha kesz a kivett husok felheviett zsirjaban sussuk kellemes allagura hogy belul omlo kivul ropogos legyen. Es atvegye a hus izet. A pecsenyet a kruplival talaljuk jo sok savanyusaggal.
Igazi ferfi fogo csemege!


Spagetti Carbonara


Hozzavalok 2 szemelyre:

- 250 g kockazott bacon, vagy csaszarszlonna
- 2,5 dl tejszin
- 2 tojas sargaja
- 2 gerezd foghagyma
- 20 dkg reszelt sajt
- feherbors
-pici so (ovatosan vele a szalonna is sos!)
-200 g spagetti teszta.

A felkockazott bacon szalonnat hirtelen piritsuk meg majd vegyuk le a langot, adjuk hozza a foghagymat, piritsuk meg kisse ötsuk fel tejszinnel majd 5 percet fözzuk, majd ajuk hozza a keverekhez a ket tojsa sargalyat olyan odon hogy elöször keves tejszinnel habverövel kulön talban kikeverjuk ugy hogy a tojas ne csapodjon ki, majd vegyuk le a baconos tejszint a tuzrol adjuk hozza a feher borsot majd adjuk hozza a tojast ugyelve arra hogy ne csapodjon ki a tojas, majd keverjuk hozza a sajtot is. Kellemes kremes allugu szoszt kell kapnunk, a sajtot akat el is hagyhatjuk (en gyakran szoktam) kevesebb kaloriat adva igy az egyebkent sem könnyu etelnek. A kifött spagettire rahalmozzuk a kevereket majd bazsalikom vagy petrezselyemlevellel, esetleg paradicsomszelettel vagy uborkaval diszitjuk.

Currys halragu edeskömennyel sved modra


Hozzavalok 2 szemelyre:

- 400g tonhal, vagy egyeb feher husu tengeri hal.
- 1 db edekömenygumo (kb 35 40 dkg )
- 2 db alma
- 2 fej hagyma
- 2,5 dl tejszin
- etelizesitö
- 1 teaskanal currypor
- 2dl rizs




A halat vagjuk kis kockakra sozzuk meg hagyjuk pihenni mig a zöldsegeket felvagjuk. A hagymat nagyobb kockakra vagjuk az edeskömenyt hasonlo nagysagura, az megpucolt almat szinten. Ha az edeskömenyen van level (nagyon hasonlo a kporlevelhez) szedjuk le jo lesz a diszitesnel. A zöldsegeket egyutt keves olajon hevitsuk össze amig a hagyma uveges nem lesz. Majd izesitsuk keves borssal, etelizesitövel es adjuk hozza a curryport. Ha megvagyunk adjuk hozza a felkockazott halat feheredesik piritsuk majd öntsuk ra a a tejszint. adjuk hozza keves vizet. Paroljuk kb 15-20 percet fedö alatt mig a ragu össze nem surul. A fentiekben emlitett elkeszitesi modon keszitsuk el a rizst.
Talaljuk rizsagyon a szep sarga ragunkat az edeskömeny levelel diszitve.










Folytatatasa következik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése