2011. március 12., szombat

Kos

Mitologia hatter, köszönet erte a Wikipedianak!

 Ez a csillagkép a híres Aranygyapjú. A kos mondája szorosan kapcsolódik Hellé és Phrixosz történetével. Hellé és Phrixosz Nephelének, a felhőasszonynak és Athamasznak voltak a gyermekei. Athamasz azonban újranősült, Inót vette feleségül, aki ki nem állhatta a két gyereket, ezért a pásztorok közé küldte őket. A nyájban volt egy különlegesen szép kos, amelynek aranygyapja volt, ezzel játszott leginkább a testvérpár.
Sokáig elmaradt egyik évben az eső, a jósok pedig Inó megvesztegetése után azt mondták, hogy csak akkor múlik az aszály, ha feláldozzák a két gyereket. A kos ezen a napon megszólította a testvérpárt, elmondta, hogy Hermész küldte, mire a két gyerek ráült, s a kos felszállt. Sokáig repültek, Hellé pedig nagyon elfáradt, s belezuhant az alattuk lévő tengerbe azon a helyen, amit ma Hellészpontosznak neveznek. Phrixosz meggyászolta húgát, s mikor Kholkiszba érkezett, feláldozta a kost hálából Árész oltárán, a gyapjat pedig Aiétész királynak adta. Phrixosz itt alapított családot. Az aranygyapjat az argonauták vitték vissza Hellászba.
A Kos csillagképet azért tekintik az Állatöv első csillagképének, mert kétezer-ötszáz éve még ide esett a tavaszpont. A legősibb csillagképek közé tartozik, mert a régi pásztornépek számára a juh volt az egyik legfontosabb állat: tejét itták és sajtot készítettek belőle, gyapjából ruházkodtak. Még aranyat is a gyapjúval mostak: így lett regévé az aranygyapjú.

Kos csillagjegy jellemzese
A Kos tele van tetterővel, akaratát mindenáron érvényesíteni akarja. Szereti a versenyhelyzetet, imádja a kihívásokat, és általában minden olyan szituációt, amelyben bizonyítani lehet. Ezert gyakran tartjak vakmerönek, ez a tipikus olyan helyzet amikor az okos kos fejjel megy a falnak es tuti hogy a fal az erössebb de a kos feje is nagyon kemeny.
Sokszor az erőszak sem áll távol tőle, és mivel hajlamos az egoizmusra, nem veszi észre, hogy esetleg nem is bántja senki, csak valakinek belegyalogolt az alapvető életelemébe. Természetesen a reakció minimum a veszekedés, sajnos ez néha verekedésbe is torkollik. Sajnos ez jellemzö a kosokra hogy nem tudjak az indulataikat kellökepen feken tartani. A kritikat pedig vegkepp nem birjak. Nagyon könnyen ki lehet naluk huzni a gyufat.
Ahogy mondják is, fejjel megy a falnak, általában nem a feje bánja ezt. Azzal a kezdeti energiával, amellyel rendelkezik, szinte minden akadályt legyőz, legyen az valaki ellenkezése, vagy akár egy hegycsúcs megmászása. A kos jegy ennek megfelelöen nagyon celtudatos, es kellö lendulettel is rendelkezik hozza. Igazi kuzdö tipus aki soha nem adja fel, föleg nem a kisebb akadalyoknal.
Azonban ha valami hátráltatja a megvalósítást, kitartása nem lévén, csökken a kezdeti lelkesedés, és új célt keres magának. A Kos jól bánik minden olyan eszközzel, amely a Mars szúró, vágó jellegének megfelel, épp ezért nem kizárt, hogy olyan foglalkozást keres magának, ahol csavarhúzóval, fűrésszel, fúrógéppel, késsel, szikével lehet dolgozni. Aztán persze rendszeresen meg is sebzi magát ezekkel az eszközökkel. Ezenkivul remek szakacsok etelkritikusok vagy ujsagirok.
A Kos soha nem közeledik másokhoz hátsó szándékkal, egyenesen, nyíltan viszonyul mindenkihez. A diplomáciához nincs érzéke, ezért sokszor bántóan viselkedik. Nézzük ezt el nekik, mert ha nem, akkor már nem szavakkal bánt. A kossal minden szavunkat meg kell valogatnunk de a hazugsagot viszont nem birja nem is erdemes nala beprobalkozni. Es lehetöleg az önerzetes kost ne is ingeruljuk ha nem akarunk rosszat magunknak. Mert egy eletreszolo ellenseget kaphatunk magunknak a szemelyeben. A Kost a legkisebb olyan megnyilvánulás, amelyet bántásnak, sértésnek foghat fel, felingerli, és ellentámadásba megy át.


Tele van szeretetéhséggel, és nagyon tud szeretni, de bárkin és bármin keresztül gázol, hogy elérje céljait. Legfontosabb számára, hogy meglegyen minden anyagi és érzelmi háttere, csodálják az emberek, meghajoljanak az akarata előtt, és ő boldog lesz. Ezert nem tudjuk elegszer dicserni a kost es eleg szeretettel elhamozni hogy jol erezze magat viszont viszonozni is kepes a szeretetunket.
A karrierjét is hasonlóképp építi fel. Keményen tud küzdeni az eredményekért, és bármilyen módszert bevet győzelme érdekében. Igazi vezető típus. Általában gyorsan halad előre, mivel képes nagy energiákat kifejteni. Ha megtorpan karrierje, könnyen elveszítheti érdeklődését, és ha nem várható újabb előléptetés, keres magának másik, nagyobb kihívásokkal kecsegtető munkahelyet.
Munkatársaival ritkán türelmes, ugyanazt a lendületet várja el tőlük, mint saját magától. Reggel szeret korán kelni, és szívesen kezdi a napot testedzéssel, ezt elvárná szeretteitől is.
Állandóan mehetnéke van, szívesen kirándul, szeret sporteseményekre járni. A kényelmesebb Kos nézi a mérkőzéseket, míg kevésbé kényelmes társaik előszeretettel űzik a minél több mozgással járó sportokat.
A veszély sem riasztja meg. Mint minden kihívás, a veszély is vonzza, és persze nem mindig ússza meg ép bőrrel. Autója kiválasztásában általában nem a kényelem, sokkal inkább a gyorsulás és a végsebesség játssza a fő szerepet. Az sem hátrány, ha kedvenc színe, a piros valamely árnyalatában pompázik a jármű. Aztán a gázt is tövig nyomja, és ha úgy érzi, valaki feltartja az úton, dudál, öklét rázza és káromkodik. A közlekedési dugókat egyfajta küzdőtéri harcnak éli meg. Ha véletlenül a kereszteződésben beszorul elé egy autó, kocsijával fenyegetően ugrat, hátha a másik ettől köddé válik. De nem ez szokott történni, sokkal inkább az ő arca előtt jelenik meg vörös köd. Ilyenkor érdemes ellenfelének mielőbb kiutat keresni.
Étrendjében is megjelenik a tűz eleme, szívesen fogyaszt erősen fűszeres, lehetőleg ragadozótermészetének megfelelő húsételeket. A szerelemben is lobbanékony természete jelenik meg. Kiszemelt partnerét nagy hévvel kezdi ostromolni, és ha szerencséje van, a partner némi kéretés után (hiszen a küzdés fontos számára) hamar beadja a derekát.
Ha ez nem következik be, túllép zsákmányán, és újabb partnert igyekszik becserkészni. A párkapcsolatban fontos számára, hogy a másik mindent meg tudjon adni, amire szüksége van, és csodálja őt. A Kos férfi számára fontos, hogy a partner lehetőleg gyámoltalan legyen, és igényelje a Kos védelmét, mert ettől érzi magát nagynak és erősnek.
A Kos nő ugyanakkor csak a magánál erősebb férfit ismeri el, persze ilyet nem könnyű találni. Épp ezért ő gyakran elégedetlen a férfinemmel.
A kos mivel tuzjegy leven nagyon magas höfokon eg ezt elvarja a szerelmetöl is ezert elsosorban egy masik kossal erzi legjobban magat, de ez hatalmas veszekedesekhez es tettremenö vitakhoz vezet, de egyeb mas tuzjeggyel is jol kijön. A kos forrosaga hirtelensege vonza a földjegyeket, akik mellet megtalalhatjak a vagyott anyagi es erzelmi biztonsagot, es a vadaszszenvedelyet is kielheti ezeken a nehezen becserkeszhetö jegyeken. A leveg jegy szulötteivel is megtalaljak a közös hangot, remek ötleteik szuletnek egyutt es mindket fel megkapja a kellö szabadsagat, igy a szabadsagkedvelö levegöjegyek megkajak ezt a vagyukat. A viz jegyekkel nem igazan jön ki jol a kos leven a vizjegyek könnyen kiolthatjak lelkesedeset, es csak a hamu marad. De ha a vizjegy kellökeppen alkalmazkodo es birja a sistergest egyutt maradhatnak. De kapcsolatuk altalaban nem hosszu eletu.
A Kos számára a szexualitás is kihívás, úgy érzi, gyorsan és jól kell teljesítenie. Hamar eljut a végkifejletig, majd fáradtan, és az egész napi küzdelemben elért teljesítményére büszkén oldalára fordul, és alszik reggelig, hogy másnap is kellő energiával vethesse magát a harcba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése