2012. november 28., szerda

Az advent es a karacsony mint olyan

Nem magaval az adventtel van bajom, jo dolog a karacsony varas, hogy minden nappal kicsit közelebb kerulunk hozza, könnyebb elviselni igy a kinti zimankot, es a teli sötetseget. Van benne valami meghittseg hogy hetröl hetre ujabb gyertyat gyujtunk, ahogy lepesröl lepesre keszulödunk a karacsonyra. Valahogy ez lenne a lenyege.
De ahogy minden az advent is a mi elanyagiasodott vilagunkba egynagyon jo uzleti fogas. Vasaroljon adventi koszorut, adventi vilagitast, koszorut az ajtora, vegye meg elöre a tömerdek draga ajandekot, vegyen eszmeletlenul sok etelt, ja es a draga farol es annak a disziteseröl se feledkezezzen meg! Valahogy ezt kiabalja az összes reklamujsag, a "Verje magat csillagos egig erö kamattal rendelkezö hitelbe" hirdetesekröl nem is beszelve.
Persze a boltok a reklamaikkal a boltban szolo lagy karacsonyi zenevel mind sulykoljak belenk hogy csak akkor lehet szep karacsonyunk ha erönk felett vasarolunk, keltik a buntudatot hogy igy kompenzaljuk az ev közben elhanyagolt csaladi szeretetet, törödest
A hitelekröl nem irok meg van a sajat velemenyem roluk, jo dolog ha tenyleg igazan fontos dolog kell pl lakas. De legtöbbször a sok aru es szemelyi kölcsön es hitelkartya egy olyan örvenybe huzza le a fevevöjet amiböl vagy csak nagyon nehezen vagy sosem tud kimaszni.
A lenyeg az hogy az advent a karacsonyvaras a meghitsegtöl a bensösegessegtöl nagyon messze kerult, vajon az Istennö, Jezus Krisztus vagy barmely szemelyiseg a vallasunkbol aki a teli napfordulokor tartja az unnepet vajon ezt szeretne latni? Hogy aldozunk eszmeletlenul a penz, a profit oltaran, es meghajlunk a fogyasztoi tarsadalom nyomasanak? Szerintem nem.

Szemely szerint nalunk kimerul az advent a szokasos gyertyagyujtasban, kitettem az ablakba a kis adventi vilagitasomat ami mar evek ota szolgal, megvettem jutanyom aron a mufenyönket, mert azert a nehany hetert nem pusztitok el egy fat, egy jo mufenyö meg evekig jol szolgal, csak mivel mi eddig csak kettecsken voltunk nem volt szuksegunk nagy fara, tavaly meg Lili baba meg nagyon kicsike volt ahoz hogy felfogja mi is törtenik. Vettem par karacsonfadiszt is de nem tul sokat, majd aggatunk a fara sajat magunk altal keszitett mezeskalacs figurakat, bar egy egösort azert beszereztem. Ajandekokba meg nem leszunk olyan bökezuek, csak a gyerek kap megbeszeltuk egymassal. Közös ajandekunk a fa, a karacsonyi vacsora lesz, meg egy közös csaladi kikapcsolodas, egy egyejszakas hajokirandulas harom fogasos vacsoraval, amit joforman fillerekert sikerult elinteznunk, bar ez joval karacson elött 19.-en lesz esedekes.
Eleg rosszul jön ki a karacsonyi kiadas, mert sok a szamla, jönnek az olyan dolgok amit az utolso negyedevben kell befizetni, vagy amit evente egyetlen egyszer, es ugye az en szulöpenzem meg csak 25.-en jön meg :( de elörelato voltam mindent megvettem amit kellet, mar a menu alapanyaga is ott pihen a fagyasztoban, ughogy mar csak a gyerek ajandekat kell megvenni, es persze par kiegeszitöt. Ugyhogy erösen Freja gazdasagos karacsony varhato, de valahol nem is banom, a költekzes, a parasztvakitas nem fogja elhomalyositani az unnep igazi lenyeget a szeretetet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése