2013. március 15., péntek

Szalmabol haz?

Ismerjuk a harom kismalac mesejet, mikor a malacok epitkezesre adjak a fejuket, az egyik szalmabol, a masik fabol a harmadik köböl epit. Persze a meseben a szalmabol epitkezö malacka igencsak rosszul jar.

Zanyawicca az elmulthonapokban sorra osztja meg a legujabb környezetbarat szinte null enerdiaigenyu hazak kepet, az epetkezesröl keszult felveteleket, es basszus mekkora igazsag van bennuk. A szalma nagyon jo szigetelö anyag, rengeteg levegö van benne ami ugye a szigeteles elengethetetlen kelleke, es mindezt termesetes anyagbol.
Hatalmas ötlet gyult az elmembe, epitek en is egy ilyen hazat, jo nem egy hatalmas villara kell gondolni nem is egy nagy csaladi hazra inkabb csak egy kis vityillora, ket haloszobaval konyhaval egybekötött nappalival es egy tagas terasszal, persze a halok sem lennenek nagyok, csupan kis kuckok, ahova pihenni ter az ember, az eletre ott lenne a nappali. Mindezt miböl? A nagymamam utan jaro öröksegböl, nem akarom talmi dolgokra elherdalni, marandot akarok belöle alkotni, ami melto draga nagyim emlekenek es munkajanak. Mert anno megbeszeltuk hogy az apai örögsegböl a növerem reszesul, (abbol vettek neki lakast anno) igy az anyai oldal az enyem lesz.
Ezt a kis fuves teteju kuckot valahol egy kis csendes bukki faluba kepzeltem, ahonnan busszal el lehet jutni könnyen miskolcra, Bukkszentkereszt, Bukkszentlelek vagy valami hasonlo falucska, olcso de jo. Mindez azert is ötlött belem mert borzalmas volt a magyarorszagi vakaciom, többet nem akarok hasonlot, nekem ne ossza be az idömet, a szabadsagomat es a penzemet senki. Ne hallgatozzanak mindig a nyomomba, es szeretnem fogadni a regi barataimat megjegyzesek pofavagasok es keretlen tarsasag nelkul. Es egy sajat agy amit nem kell megosztanom senkivel, talan csak a sajat gyerekemmel.
Nem akarom teletömni draga dolgokkal, butorokkal, elektronikaval, egy egyszeru es funkcionalis teret akarok. Es talan nemi ellenszolgaltatasert cserebe talalok valami joravalo falusit aki neha nez a hazra, lenyirja a fuvet, megmetszi a fakat.

Egyebkent le akarok mondani a szulöi öröksegröl, nincs suksegem ra, kezdek anyagilag egyenesbe jönni, nincsennek mar megelhetesi gondjaim, nemsokara munkaba is allok, es mellete tanulni fogok az egyetemen, rendezem az adossagaimat. A szuleim haza meg csak maradjon a növeremre legalabb ennyi maradjon neki, velem meg barmi törtenik is ott lesz a kucko, nem akarok ra hitelt felvenni, addig epitjuk amig a penzböl futja majd, a lenyeg hogy a falak alljanak az ablakok bent legyenek es legyen tetö felette, a többi majd csak lassankent megoldodik, a furdöszoba, a konyha a kis kandallo, a padlok. Butorok mar tenyleg csak a legvegsö lepesei a haznak, elalszom en egy csupasz hazban is egy rezsoval, es egy lavorral, csak nyugalom es bekesseg vagyen körul ne az az örultek haza ami körbevett összel...

Nehany kep: forras







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése