2011. augusztus 1., hétfő

Beltane

Majus elseje, a wicca evkörben hagyomanyosan a szerelem a szeretet, a viragzas, termekenyseg unnepe. Ekkora a termeszet mar teljes egeszeben felebredt minden es mindenki a leendö termekeny dolgos idöszakra keszul a termeszet szite unnepi pompaba vonja magat. A nappalok egyre hosszabbak mar nyoma sincs a tel szorito sötetsegenek ezert Beltane egyben tuzunnep is, unneplik a hosszabbodo erösödö egi tuzet a napot. A fiatal tuzes Isten, ilyenkor valik igazan ferfiva, megerösödve fenyenek szepsegenek teljes pompajaban szeret bele az ifju Istennöbe aki megfogan az Istennel aki majd Yule unnepen fog napvilagot latni bezarva ezzel az ev kereket, teljesse teve a körforgast.





A regi keltak ilyenkor kivonultak az erdökbe mezökre enekkel tancal udvözöltek az Isteni par szerelmet, tuzeket gyujtottak, körujek gyulve meseket meseltek egymasnak. De szokas volt a fiatal lanyoknak megmosdani a hajnali harmatban hogy egesz evben udek es szepsegesek legyenek, akik pedig ilyenkor ittak a szent forrasok vizeböl azokon pedig nem fogott semmilyen betegseg az ev hatralevö reszeben. Ezenkivul a keltak kutjaikat forrasaikat ilyenkor viragokkal diszitettek es aldozati ajandekokat ajanlottak fel, halajuk es szeretetuk jelkepekent.

Hagyomanyosan parvalaszto nap is volt a fiatalok köreben, az ifjak ekkor vallotak szerelmet kiszemeltjeiknek es az isteni partol kertek aldast kapcsolatukra. Ezenkivul a szent tuz gyujtasa is elterjedt votl, ezt a közösseg lelki vezetöje vegezte, aki a kilenc fele szent fabol allitotta össze a magjat amit sötetedes utan gyujtott meg, ebböl a tuzböl vitt mindenki haza es gyujtotta be az uj langot.

Kepek az Edinburgh-i 2008-as nagy fesztivalrol

A mai wiccak a Beltane unnepet sokfele keppen unneplik meg, de a legelterjedt hogy az oltart, viragokkal diszitik fel, tuzet gyujtanak a feny dicsöitesere, termekenysegi vagy szerelmi szimbolumokat helyeznek el az oltaron. Covenekben elöfordul hogy ritualis szinjatek köreben eljatszak az isteni par egymasra talalasat, hogy hogy szeret egymasba a Szarvas Isten es a fiatal Istennö.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése