2011. augusztus 10., szerda

Oknyomozas Freja modjara

Elöbujt belölem az oknyomozo riporter, epp a Saskakakukkos bejegyzes nyoman. Sokat beszeltem rola ismeröseimmel hogy miert alakult, alakulhatottott ki ugymond ez a jelenseg, amit Zanyawicca fogalmazott meg a legpontosabban a megelhetesi kapcsolat. De ez leven az elöszo akkor bele is vagnek a dolgokba.

Növerem peldajan kiindulva agyalni kezdtem, hogy hogy is van ez, mert mar ket olyan manuszba is akadt az internetes tarskeresökön, akik modszeresen arra hajtottak hogy valaki eltartsa öket ilyen olyan modon. A jelenseg nem valami uj, csak regebben maskepp hivtak, es elsösorban nök eltek ezzel a modszerrel hogy kerestek egy ferfit maguknak aki kesöbbiekben biztositotta a megelhetesuket. De ezek a hölgyek sem mindenfele ellenszolgaltasasert kaptak ezt, mert ezek a hölgyek altalaban vagy dekorativak voltak, a ferfiak mutogattak öket mint egy egy draga dolgot, vagy a hölgy kivallo intelligenciaval es tarsasagi kulturaval rendelkezett, tehat barhol meg lehetett vagy lehet veluk jelenni. A ferfi oldal fökent a regebbi korokban volt erös, ahol a lecsuszott nemesek fiatal ferfi tagjai vettek felesegul gazdag nöket, ez reszben a nev miatt törtent, mivel az ujgazdagoknak szukseguk volt jol hangzo regi nemesi nevekre, vagy akkor törtent ilyesmi ha a gazdag lany "szegyenben" maradt es akkoriban nem volt olyan jo a nögyogyaszat, es a magzatelhajtas technikaja mint mostanaban. De nem egy mu mutatta be a nagy klasszikusok közul hogy a lecsuszott nemesek hogyan milyen modszerrel akartak ezt elerni hogy gazdag csaladba hazasodjanak. De mint emlitettem ezek a ferfiak fel tudtak mutatni valamit, altalaban ismertek a tarsasag szabalyait, intelligensek tanultak voltak. De ennyit a törtenelmi attekintesröl.
Mint lattuk azert ez a fajta "eltartalak" kapcsolat sem ingyen volt söt a az alsobbrendu fel altalaban tudja hol a helye ebben az esetben es valamifele alazattal tartozik eltartoja fele, vagy megfelelö ellenszolgaltast nyujt. Pl azzal hogy barhol barmilyen nivoju esemenyen sem hagyja parjat szegyenben.
Az a fajta kapcsolat amiröl en szeretnek irni ebben a posztban nem illeszthetö bele egyik "törtenelmi" semaba sem, mert az eltartando fel nem hagyomanyosan nö, hanem ferfi, nem is kifejezetten az a macho alkat, intelligensnek es muveltnek aztan meg vegkepp nem nevezhetö. Altalaban ersö a masikon valo uralkodasi kenyszeruk, parjukat a beetetes utan rettegesben, terrorban tartjak. De erröl majd reszletesebben a kesöbbiekben.
Nezzuk elöször kik azok akik a legjobban veszelyeztetettek. Altalaban az idösebb vagy közepkoruak tarsasaga nem adja fel olyan könnyen a mar meglevö egzisztenciajat, ezert altalaban naluk a partnerkapcsolat kisse tavolabbi kötödest jelent amiben mind a ket fel el a maga altal megszerzett egzisztenciaban, es csak bizonyos idöt, energiat es penzt fektetnek a kapcsolatba. Hosszu tavon persze megtörtenhet a közös eletvitel megalakitasa, közös haztartassal de ekkora mar kialakul a par között egyfajta gazdasagi balancia, igy tudtan kivul egyik fel sem lesz eltartott vagy eltarto. Altalaban az anyagi termeszetu meglepetesek elmaradnak. A fiatal korosztalyra szinten nem nagyon jellemzö ez a fajta "eletmod" mivel az atlagos tarskeresö fiatalok többsege a szuleinel el, vagy reszben maga gondoskodik az elletasrol, akkor is egy komolyabb kialakult kapcsolatban egyutt teremtik meg az egzisztenciat, egyutt szereznek lakast, autot stb. Itt sem jellemzö az azonnali összeköltözes.
A legveszelyeztetett korosztaly a fiatal közepkoruak, azok az elsösorban elvalt egyedul maradt nök akik a harmincas eveik elejet tapossak. Ez esetben altalaban a valas utan nem sok egzisztenciaval rendelkeznek, de altaban van munkahelyuk, vagy többe kevesbe stabil jövedelmuk, legyen az csaladi potlek, gyerektartas stb. Könnyen bele mennek az összeköltözös parkapcsolatokba, leven gondoljak igy gyermekeiknek jobb anyagi körulmenyeket tudnak teremteni, mint egyedul. Es reven vagynak is a parkapcsolatra sokszor sokmindent kepesek megtenni egy egy kapcsolatert.
Most pedig nezzuk meg kik ezek a ferfiak akik a "megelhetesi kapcsolatokat keresik" Altalban ök is tul vannak mar egy hazassagon, tartos parkapcsolaton, altalaban gyerkuk/gyerekeik is vannak akikröl altalaban nem gondoskodnak, nem fizetnek utannuk tartasdijat, leven sok esetben nem vagy csak alkalmankent dolgoznak. vadaszteruletuk altalaban az internetes tarskeresök, de abbol is az ingyenes fajta, mert meg erre is sajnaljak a befektetnivalot, es persze egy komolyabb tarskeresön rögötön kiszurnak kiejtenek öket viselekedesuk miatt. Mert ugye hogy keressenek tarsat egy olyan embernek aki fölenyeskedni akar a masikon, ezen kivul teljes anyagi megelheteset es terheit parjara akarja haritani, ugye nem tul vonzo partner...
De a latszat neha csal, a tarskeresök Don Juan-jai ezek az emberek altaban gyönyöru szep leveleket irnak a masik felnek, remek beszelgetö partnerek, altaban szivesen meghallgatjak az aldozat minden gondjat bajat, es altalaban magukat olyan szepnek allitjak be mint egy matyo himzest. Mig aldozatra vadasznak addig helyzetuk is egesz rendezettnek latszik, van munkahelyuk altalaban lakasuk ha meg alberlet is. Es itt valnak kulön az utak mert az egyik "megelhetesi" tarskeresönek van sajat lakasa amit az aldozattal kivan fentartatni, a masik a pedig az aldozathoz akar költözni, igy megoldva lakhatasi gondjait.
A taktika amivel az aldozatot becserkeszik, a következö, "azt mondom neked amit hallani akarsz" sok esetben az aldozat ugy erzi elete szerelmet lelte meg. De altalaban ez a gyönyöru idöszak nem tart tuul sokaig. A "megelhetesikapcsolatos"-unk csak addig ilyen szöke herceg feher lovon amig az aldozat, hozza nem költözik, vagy ö nem költözik hozza. Az eslö idöszak legyen szo par hetröl vagy az elsö honapokrol, meg mindig szepnek latszanak, de jön az aldozat modszeres elszigetelese a csaladjatol a barataitol, nehogy valaki eszhez teritse, kesöbbiekben jönnek a tipikus mondatok az ellenallas megjelenesekor  "ha egy kicsit is szeretsz ezt megteszed ertem", ha minden tenyezö elö van keszitve jöhet a mondva csinalt munkahely elvesztese. A teljes eltartas. De közben mar annyira uralma ala hajtotta az aldozatot aki a behalozasbol mit sem sejtett hogy gyakorlatilag a ferfi rendelkezik minden jövedelmuk felett. A helyzet a kezdeti szep idöszak utan egyre sötetebbe es nyomasztobba valik, közben a "megelhetesi" parkapcsolatos emberkenk minden lehetseges eszközzel igyekszik megalazni megszegyeniteni, meltosagat porba tiporni az aldozatnak, aki sokszor panaszkodni sem mer helyzeteröl annyira szegyenli magat. A kezdetben gyerekbarat par bantalmazni, terrorizalni kezdi a gyermekeket is. Ha pedig az aldozat menekulni akarna akkor jönnek az igeretek "megvaltozom igerem" , "talalok munkat igerem" "minden szebb lesz" de ezek altalaban csak szavak maradnak. A megalazott nöt gyakran tartjak felelemben is a következö mondatokkal  "ha nem tetszik elhagylak". Es sokszor ezek elegek ahoz hogy a nö visszahatraljon, mert mindennel jobban fel az egyedul maradastol. Mert ezt is modszeresen bele beszeltek hogy egyedul keptelen lesz boldogulni. Igy hat bezarul az ördögi kör. A "megelhetesi" parkapcsolatos vigan eli az eletet remekul el van tartva es meg uralkodo pozicioban is van az aldozat fölött.
Sok esetben nehez az aldozatot kiragadni ebböl a körböl, de nem lehetetlen. Nem tudom mi az oka ennek a jelensegnek hogy honnan termelödnek ezek a ferfiak, hogyan sulyedtunk ideaig hogy ez "jelesegge" valjon, ami valojaban mar mar buncselekmeny hatarat surolja. Arra kerek mindenkit hogy figyeljunk szeretteinkre, baratainkra hogy ez veluk ne fordulhasson elö, vagy ha igen akkor meg idöben a melyebb lelki sebek kialakulasa elött lepjunk.
Tarskerkeresöknek pedig azt kivanom legyenek nagyon figyelmesek nehogy ilyen csapdaba essenek!
Fogjunk össze ezellen a jelenseg ellen es ne engedjuk, hogy az ilyen emberek teret hoditsanak maguknak!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése