2011. augusztus 1., hétfő

Litha vagy Szent Ivan ej

Junius 21.-e a nyari napfordulo idöponja, az ev legrövidebb ejszakaja, a tuz a nyar, az ereje teljeben levö nap, a termekeny Földanya unnepe. A Nap latszolagos egi utjan most eri el a teljesseget, ennek a teljessegnek a kifejezese a kulönbözö tuzhöz kapcsolodo ritualek. Ezt az ösi szokast meg a keresztenyseg sem tudta kiszoritani igy inkabb magaba fogadta es a köztudatban mint Szent Ivan napja, vagy Szent Ivan ejje  neven maradt fent. De sok helyen tartjak Keresztelö Szent Janos unnepekent ezt a napot.







A wicca hagyomanykörben, a Isten ekkor eri el teljes ferfi erejet, ekkor mint Magyalkiraly urakodik az evkörön, legyözve ezzel a tölgykiralyt aki Yule-tol uralkodott az even, majd Yulekor ismet megfordulhasson az eröviszony. Az Istennö ekkor termekeny Földistennö szerepeben van aki aldasaival, gyumölcsivel, termeseivel, viragaival megannyi mas termekenyseggel összefuggö dologgal arasztja el a vilagot. Az ösi keltak ekkoriban örömtuzeket gyujtottak, majd a termekenysegi szertartaskent atugrottak a szent tuzeket. hagyomanyosan ezen az ejjen tartottak az eskuvöket, a hajadonok pedig ezen az ejszakan kulönbözö joslasokat es praktikakat vegeztek hogy megtudjak ki is lesz a jövendöbelijuk. Innen vezethetök vissza a modern joslasi praktikak is.
egyes videkeken a nap utjat szimbolizalva tuzes kerekeket guritanak le a domboldalon, az utjabol es az erkezeseböl josolnak a nyar hatralevö idöjarasara es a termesre.






A mai modern boszorkanyok is tuzszertartasokkal, tuzönjarassal tuz atugrassal, unneplik ezt az esemenyt, eröt adva a Napnak, az oltarra viragokat es gyumölcsöket helyeznek a termekenyseg jegyeben. Ez az idöszak kifejezetten kedvez minden magianak de kulönöskepp a szerelmi bajolasoknak, joslasoknak.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése