2011. december 1., csütörtök

F.C. Andersson: Beltane 18.rész


Simone elhatarozta kibekul reg nem latott növerevel, megbocsajt mindent neki, hogy annyira eltaszitotta magatol. Hogy annyira messze allt töle, amikor neki oly nagyon szuksege lett volna testvere szeretetre.
A testeben es lelkeben megujult növeret, ujra a szivebe akarta fogadni. Simone úgy gondolta rövid az elet nem szabad pörlekedessel haraggal es irigyseggel eltölteni. Egyre jobban elfogadta a tevejgö növeret. Megprobalta megerteni. Milyen lehett kilec ev hazassag utan egyedul maradnia kisfiaval. Hogy miert a testisegekben elte ki Anne a szeretet hianyat, es hogy miert ugrott bele igencsak tiszavirag eletu masodik hazassagaba. Es mas Anne szamara megalazo kapcsolatokba. Probalta Anne-t teljes szivevel befogadni dedelgetni szeretetevel. Meg egy verset is irt neki, hogy jobban megertse mennyire szereti is öt a kishuga.

Kishugom!
Játszunk bújócskát!
Annak ellenére, Anya azt mondta, én vagyok csak az aki igazán elveszett
Ha kimegyek
Besurransz, es meglesed a naplóm.
olvashatod hogy van fény az éjszakában.

Elmeselem neked még egyszer:
Van feny az éjszakaban!
Csillagpor!
Amikor fáj belül nekem:
Olvassd el a jeleket
Kövess!
Rendben van, hogy úgy érzed, neha padlon vagyok
És csak emlékszem,
Hogy  nem ez volt az utolso alkalomTudom, hogy szomorú
Hogy mulni fog ,Hogy mulni fog,
Mindez csak atmeneti allapot.

Kis húgom!
Figyelmen kívül hagyom magam körul vilagot.
Dolgok, jönnek mennek, egyszer mi is fák leszunk, megmaszhatatlan magas fak leszunk.
Mi az a vicc!?
Szomorúan nezel ram
Tudom rossz tóban aztatom lelkemet,

De hullámok azt sugtak:
Van feny az ejszakaban.
Csillag por!
Amikor faj legbelul nekem
Olvassad kerlek jeleket,
Kövess!

Majd egyszer minden múltbeli dolgainkat felidezunk.
Majd egy nap!
Neked is Minden elmulik.


Anne könnyekben tört ki amikor megkapta Simone-tol ezt a verset. Mindent megbocsajtottak egymasnak. A nehezen mozgo nehezkes lany, vegre megtalalta a harmoniat a reg elveszettnek hitt növerevel.
Jol esett neki az a het amit a szinten vörös de rövid kleopatra frizurat viselö Anne, aki kulsöben annyira hasonlitott ra de belsöben annyira mas leny a tunderlakban vele töltött. Gondosan rendben tartott lakasat egy pillanat alatt tette katasztrofa sulytotta övezezette het eves unokaöccse, de ö nem tudott haragudni. Autista volt ugyan de nagyon ertelmes es okos kisfiu. Simone szerint meg nagydolgokat varhattak töle, mert a kisfiunak hihetetlen logikai erzeke volt. Simone-nal egyutt festettek a kifeszitett ures vaszonra. Hagyta kertjeben hagy ismerkedjen meg a termeszettel. Meg az igencsak öreg es igencsak hazsartos Berci is meglepö turelemmel viselte Marcell nyaggatasat. Mintha tudta volna kulönleges leny tiszteli öt meg jelenletevel.
Simone boldog volt, vegre vissza kapta regelvesztett növeret. Es ezert halas volt az Istennönek. Es mar nem is erezte magat legalabban abban az egy hetben maganyosnak.


Sisi erkezesere, ami most kivetelesen a hetvegi megjelenesei helyett, egy hetet jelentett Raven feltötötte a medencet. Sisi tudta Anne-ra rabizhatja Simone-t így kikerte gyermekeit az iskolabol es egy csodasnak igerkezö hetet keszult eltölteni a muvesz villaban ami imaron teljesen kesz volt kivulröl, belulröl. Sisinek is sikerult mindent beszereznie amit csak a hazba tervezett. Nem zsufolta tele a hazat meghagyta ugyanolyan szellösnek es vilagosnak amilyennek megismerte, csak annyi butort helyezett el ami otthonossa es kenyelmesse tette. A banda is itt volt, nem reg jöttek haza egy kisebb koncertsorozatrol. Dolgoztak az uj albumon. Amiben mostmar Raven is aktivan közremuködött.
Sisi erezte a ferfi mostmar ujra eleterös es eletvidam. Meggyogyult. Tele volt ötletekkel. A studiojuk reven az uj albumnak meg fogjak uszni a studioköltseget, így az ujlemezre kerulhet nagyzenekari alafestes, a negyhuros irhegedun, a dudakon es sipokon felul. Bar nagyon messze voltak meg attol hogy kesz legyen a lemez, igeretesen dolgoztaktak rajta. Becsleseik szerint kesz is lesz jövö tavaszra.
Sisi, grillpartit szervezett a kis tarsasagnak. Ravennek, Charlinak es Viviennek, Nicknek es Avennek, Erik-nek a vikingkinezettu basszernek, Christophernek negy gyerekenek es termeszetesen maganak. A haz elkeszultenek alkalmabol. Boldogok voltak.
Sisi a medencetöl alaig tudta tavoltartani gyermekeit, mert mind a maga modjan furödni akart benne. Sisi az idöt junius eleje ellenere hidegnek talatalta, itt a hegyekben. Így hat megtiltotta a furdözest. A partyt stilusosan a medence mellet a kertben tartottak nagy es kenyelmes teakfa szekekben napernyövel, koktelokkal, könnyu csevejjel es merhetetlen jokedvvel.
Mindenki a hatvanas, hetvenes evek stilusaban öltözött fel a haz tiszteletere. Sisi es Vivien szeles kalapot vettek fel nagy napszemuvegekkel, csinos miniruhaval, Sisi sargat, Vivien lilat. A fiuk pedig hippinek öltöztek be. Es a hetvenes evek zeneit jatszottak. A korosztalybeliek legnagyobb örömere.
Csak Raven volt halgatag, ha nem jön az a vegzetes este akkor most az ö hazassagkötesuket unnepelnek. A buli utan felment a haloszobajaba ejjelis szekreny fiokjabol elövette a kelta mintas jegygyuru part a vesettel S&R. Szoritotta magahoz a kis fekete barsonyszivet mintazo dobozt.
-Szeretlek Simone es mindörökke szeretni foglak!
Majd a csapat többi tagjai is a zajongas megszuneseböl kifolyolag nyugodni tert.
Simone lelkesen forgatta az utonev szotart ikszelgetve a neveket hogy mi tetszik neki es mi nem, majd hangosan felolvasta a hasanak elöször a kivalogatott lany neveket, es ahol a pici rugott az lett a neve, majd ugyan így folytatta a fiunevekkel is. Meg meglettek a nevek. Kislanya Lilly lett kisfia Andre Chantal.
Simone nem tudta hogy hatalmas hasa hova tud meg nöni. Lassan teljes egeszeben megfosztva mozgassszabadsagatol. Annyira volt ereje hogy Sisinek segitett navigalni mit hova tegyen a gyerekek szobajaba, a kisagy egyenlöre Lilly szobajaba kerult mert Simone Anne-tol egy gyönyöruszep igazi ringathato bölcsöt kapott. Ami kelta szimbolumokkal diszitett keszitöje. Anne, szinten wicca vallasu növere ötlete alapjan. A varandos lany egy interentes aukcion egy nagyönregi ebenfa hintaszeket is vett hogy abban ringatozva fogja szoptatni babait. Gyönyöruseges idill volt, csak epp Raven, az apa hianyzott belöle.
Erröl jutott eszebe gyerekkorat pokolla tevö apja, ki miatt allando rettegesben eltek, hogy mikor kell ujra elszenvedniuk az ujabb iszakos duhkitöreseket. Simone-ban az az elmeny most is elenken elt. Amikor vegleg el kellett hagyniuk gyermekkora szinteret, neki vagni anyjaval a bizonytalansagba es a szegenysegbe. Hogy mennyire szörnyu volt otthagynia olya nagyon szeretett ket kutyatesojat, es egy macska tesojat.
Sokat sirt, felt hogy mi lesz. De lelkesesn folytatatta az egyetemet így vegul anyja mosolygos arca közepedte vehete at egyetmi vegzettseget bizonyito diplomajat. Vegtelenul haragudott apajara hogy meg erre az eletenek oly fontos esemelyere sem jött el, ahogy oly sok helyzetben csereben hagyta. Ahol szuksege lett volna apja szeretetere, tamagatasara. De most így a teressege vagy mas dolog reven úgy erezte meg kell bocsaltania apjanak, ahogy tevelygö növerenek is.
Beult szurkeszöld autojaba es szaguldott is az orszag igencsak tavoli pontjaba, az eszaki orszagreszbe, ahol az egyetemet is vegezte, ahol edesanyja is el növerevel. Utközben megallt egy McDonals-nal normal esetben be nem tette volna ide a labat, de most ahogy elhalad egy nagyobb varosban az etterem mellet hirtelen iszonyatos vagyat ezreztt a hamburger sultkrumpli es kola irant. Majd a következö varos ettermenel mar kanyarodott is be az autos kiszolgalohoz.
Egy BigMac menut rendelt hozza almas pitet, egy vanilias tejshaket, cappucinos fagyit ket extra sajtburgert, csirke nuget´s-et foghagymas szosszal. Utközben mindezt jo izuen befalta. Sajajt magat is meglepve mennyi szemet vackot tömött magaba. Szörnyulködött, így is mennyit hizott es hogy ettöl a vacaktol sem lesz vekonyabb. De egyenlöre meg akarta adni gyermekeinek mindazt amit rajta keresztul kivantak.
Apjahoz nem a hegyeket elkerulö uton hanem a hegyeken atvezetot valasztotta, jobbszeretett erdökkel es piciny isten hatamögötti falvakon keresztulhajtani, mint a kapzsisag es haracsolas fellegvarait jelkepezö harmas föut mellet levö közsegek. Így Mistra fele hajtott, abba a varosba ahol edesannya elt növerevel ahol közepiskolaba jart, majd egyetemre, ahol minden kö, sarok, pad, fa es bokor megannyi edes es keseru emleket hordozott magaban.
Utközben athajtott Winterspringen es akkorat taposott a fekbe hogy a biztonsagi öv fajoan a husaba vagott. Mintha az elöbb Ravent latta volna egy cementes zsakkal a vallan. Ujra körul nezett, de nem latta a ferfit. Így tovabb hajtott, csak faradt elmeje es a nehez gyorsettermi etelekkel terhelt szervezete jatszotta vele ezt a kegyetlen jatekot. Tovabb indult a kanyargos hegyi utakon. Varta Mistrat es annak csodalatos hegyekbe nyulo az egykor kohonak otthond ado, mara tova duzzasztott Hamori völgyet. Ahol a huszadik szazad huszas eveiben epult palotaszallo magasodott a völgy also es felsö hamorra osztott el nem arasztott resze fele. A maga csodalatos vizesesevel, fuggökertjevel, es a sziklateraszra kialakitott parkjaval.
A palotaszallo az akori politikai es tarsadalmi elitt pihenesere epult, amolyan mesebeli var stilusban. Azota Mistra varosa a hatalmas parkot, a tavat, es a fuggö keretet megnyitotta a nagyközönseg előtt is, es a szallo tovabbiakban negycsillagos szallodakent uzemelt, eskuvök es rendezvenyek kedvelt helyszinekent.
Simone imadta a hamori tavat, a parkot, a fuggökertet, a vizesest, a völgyben elterulö kis mezeskalacs falut. Szívesen vegigjarta volna az egeszet de sajgo labai es es hatalmas hasa, csak egy fuggökerti setat engedelyeztek neki. Majd beult a majusi joidöben a tora nezö Vadaszkert etterembe es egy pohar citromos asvanyvizzel kenyeztette magat, majd egy gundelpalacsintaval. Sokaig uldögelt a nagy fakkal teletuzdelt hangulatos kerthelysegben több pohar husitöt leguritva. Csak nezte a frissen zöldelö völgyet, a boldogan, gondok nelkul csonakazo parocskakat, az uton elsuhano autokat es buszokat.
Merengett a helyhez kapcsolodo emlekein. Voltak közte fajok, voltak közte boldogak, volt amikor egyetemista koraban terepgyakorlat keretein belul vizsgaltak a völgyet. Es atsuhant a gondolat elmejen hogy barcsak mindezt megmutathatna Ravennek is. Mire eszre vette magat mar a koranyari jolesö meleg napsugar aranyba vonta a völgyet. Ma mar nem megy ki apjahoz. Így felhiva edesanyjat Gretat hogy ma ejjel naluk aludna.
-Szia anyucikam! Nem aludhatnatok ma nalatok? Eljöttem Mistra-ra es Hamorban ragadtam.
-Persze gyere csak kincsem. Tudod barmikor szívesen latlak, de miert nem szoltal hogy jössz?
-Csak hirtelen felindulas volt. Nem terveztem.
-De tudod a te allapotodban, ilyen hosszu utat megtenni egyedul. Kislanyom felelötlen voltal.
-Jaj anya ne kezd mar a sopankodast. Ha baj lenne korhaz itt is van.
-Jol van na kislanyom, csak tudod nagyon szeretlek es nagyon feltelek teged es az unokaimat is. Mikor jössz.?
-Legkesöbb, egy harom negyed ora mulva ott leszek. Anyucikam, nem föznel nekem turostesztat?
-De fözök. Mire ide ersz keszen lesz.
-Szia anyucikam!
-Szia kicsikem!
Simone letette a telefont kerte a pincertöl a szamlat. Fizetett, eldöcögött vizilo testevel, kocsijaig amibe csak mar nehezen fert be. Nagy hasa mar igancsak a kormanyt surolta. Lassan a hetedik honap, gondolta Mar alig ket honap es latni ölelni fogja pici babait. Tudta – erezte - vegig ugysem fogja tudni kihordani öket, teste nehezen birkozott meg nemes terhevel, de igyekezett minden lehetseges modszert alkalmazni hogy minnel tovabb bent tudja tartani ovo mehe öleleseben angyalkait.
 
Mikor sokadik probalkozasra belereselte magat nemileg kenyelmesnek tunö pozicioba. Elforditotta a sluckulcsot es indult csaladja fele. Az ulesben vegig feszkelödött fajo hata miatt. Milyen kenyelmes lenne ha Raven itt lenne vele, csak beleulne a kenyelmes nagy terepjaroba es a ferfi vinne öt. Nem neki kene vezetni.
Mistra, regebben iparvaros volt, kohaszatabol es gepgyartasabol elt, ezzel nagyon sok munkat adva a megye es a varos lakossaganak. Mikor a kilencvenes evekben a gazdasai valsag hatasara tönkre ment az ipar hatalmas merteket öltött a munkanelkuleseg es a szegenyseg. A megye banyai sorra zartak be. Így az egykoron legviragzobb videkböl a szegenyseg es a nyomor fellegvara lett. Mistra nehezipari muszaki egyeteme is ennek az idöszaknak a hagyatekeka, egy dolog ami tulelte a sötet idöszakot, ami erteket jelentett a varosnak. Mistra kepe magan viselte a hetvenes evek lakasigenyenek nyomait, rengeteg lakotelep jött letre, olcso gyorsan epulö tizemeletes panelhazak uraltak szinte az egesz varos kepet. Ami így negyven ev tavlatabol a lepusztultsag es karbantartas korszeruseites hianyabol adobodan, szörnyuseges latvanyt keltett.
A varos belsö reszeiben epultek a divatos ujepitesu lakasok, plazak uzletek, de ezek mit sem valtoztattak Mistra kepen. A varos buszkesege az 1800-as evek vegen epult vasutallomas, amit viszont szörnyu nyomortelepek vettek körul, ahol a falvakbol a munkanelkuliseg elöl menekulö cigany csaladok laktak. Akik ilyen-olyan munkakbol, bunözesböl tartottak fent magukat.
A masik latvanyossag a belvaros föutcaja volt a maga szinten tizenkilencedik szazadi jellegevel, amit megtörtek a kulönbözö butikok neha oda nem illö giccses kirakatai,es a bunözesböl elö gyerekek es fiatal felnöttek tömegei. Az egesz felett ott magasodott, az egykor tv adast atsugaro torony mara kilatonak kikialtott szörnyuseg ami a varos jelkepe lett.
A zöld kincsek pedig Hamor es Mistra-Lakeshiere. Simone az egyik a varos kicsiny hegyere az Avasra igyekezett, ahol mara panelhaztenger vette at az evszazados szölötökek helyet. Az egyik ilyen toronyhaz ötödik emeleten lakott, egy haromszobas lakasban Greta, Anne es a kicsi Marcell.
Fiatal felnöttkorat Simone is itt töltötte. Talan ezert, talan termeszet imadata reven epitette meg a tunderlakot. Hogy nehogy semmi erre a beton es vas szörnyusegre emlekeztesse. Fiatalon amikor ide es ereje engedte kibuszozott Hamorba, vagy lesetalt a szinten völgyeben megbujo, az Avastol egy jokora setaval megközelithetö gyönyöruseges, parkos Lakeshierebe. Igencsak a szurkuletben jart mire bekanyarodott Gretaek hazahoz vezetö utra es az igencsak tömött utszelen parkolohelyet keressen. Egy igencsak messzi helyen talat csak parkolot. Szidta, nem epp szep szavakkal a sok parasztot, akiknek egy ilyen feletteb jo tömögközlekedesu varosba haztartasonkent több auto is kell. Lassan fajdalmasan döcögött nehez terhevel a lepcsöhaz fele. Anne valoszinuleg latthatta autojanak erkezeset mert a huga segitsegere sietett tamogatva öt. Mielött a lepcsöhaznak vagtak volna a terhes Simone es Anne megpihentek a haz alatti padon, ami egy epp viragzogesztenye fa alatt allt.
-Emlekszel növerkem, mikor elöször jöttunk megnezni ezt a hazat, akkor is így viragzott ez a gesztenyefa, Conorral, Marcell apjaval az eskuvötökre keszulödtetek. Akkor en meg csak tizenharom eves voltam
-Hogyne emlekeznek, es ugyugy viragzot akkor is mikor az alig 5 honapos Marcellt tolgattuk alatta, es akkor is ugyan így viragzott mikor itthagytuk a fövarosert Mistrat, es akkor is így pompazott mikor visszajöttunk.
-Es akkor is mikor engem meg ifju felnöttkent a randevukrol hazakisertek, es amikor a masodik felev vizsgairol jöttek es mentem hazafele, es akkor is mikor atvettem a diplomamat.
-Ugye hugocskam hogy szalad az idö.
-Nagyon. Lassan Lilly-t es Andre-t fogjuk itt setaltatni ezalatt a viragzo gesztenyefa alatt.
Simone megvarta míg növere elszivta cigarettajat es felmentek lifttel az ötödik emeleti lakasba, ahol Marcell nyitot nekik ajtot. A lany megölelte a kisfiut majd reg nem latott edesanyjat.
-Anyucikam, úgy örulök neked olyan regen lattalak! Olyan messze vagy! A mukad es az en munkam miatt olyan ritkan tudunk talalkozni!
-Tudom kicsikem, de azert minden nap fehivsz es az olyan lenne mintha itt lennel.
Hosszan ölelgettek egymast örultek a viszontlatasnak mert azert a telefon megsem olyan mint egy igazi szivböl jövö anyai öleles.
Beszelgettek a szulesröl, arrol ki hogyan elte meg. Miközben a vagyott turos tesztat vacsoraztak szalonnapörccel, suru joizu tejföllel amit csak Mistran lehetett kapni. Simone szinte szarnyalt csaladja köreben. Megbeszeltek, hogy masnap lemennek közösen apjahoz.
Reggel Simone szamara szokatlanul nagy nyuzsgesre ebredt . A lakas a kisebbik kisszobat tekintve egy festest leszamitva valtozatlan volt leanykora ota. Az egykoron lomosnak hasznalt kisszobaban most Marcell birodalma lakozott, megannyi jatekaval, szamitogepevel, iroasztalaval. Greta szokasos reggeli kavejat keszitette iszonyatos nagy csörömpölessel, Simone sosem tudta elkepzelni hogy miert kolompoltatja úgy a cseszeben vagy a bögreben vagy akarmiben anyja úgy a kiskanalat. Mintha hatalmas zaj nelkul nem keveredett volna fel a mar mar mergezö szamba menö cukor mennyiseg. Növere epp Marcellel hadakozott hogy kezdjen el öltözni mert mindjart mennek a nagyapjahoz. Es persze a gyerek nem akart a szamitopgepetöl es annak jatekaitol elszabadulni. Heves vita bontakozott ki anya es fia között. Micsoda reggel gondolta Simone, ujra otthon vagyok, mosolygott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése