2011. december 12., hétfő

Lussekatt receptje

 

Hozzávalók

elkészítés:120 - 130 perc
nehézség: normál
sütési hőfok:225 ℃ 
sütési idő:8-10 perc 
5 dkg élesztő
150 g Rama
250 g mascarpone sajt, vagy kesella
2 csipet sáfrány
1,5 dl cukor
1 csipet só
17 dl finomliszt
mazsola a díszítéshez  
 
Elkészítés:
 
Ez egy klasszikus svéd Luca napi, karácsonyi finomság, nagyon különleges és finom. Én is sütöttem már, de a biztonság kedvéért egy oldalról is néztem a receptet, ott a képeket is megnézhetitek, hogy lépésről lépésre hogyan készül. Olvasszuk fel a Ramát, adjuk hozza a tejet. Melegítsük langyosra, kb. 37 fokra. Egy tálba morzsoljuk bele az élesztőt és öntsük rá a tejes,Ramás keveréket és oldjuk fel benne az élesztőt. Adjuk hozzá a cukrot és a sajtot, a sót és a sáfrányt, majd dolgozzuk el simára kézzel, vagy géppel. Az átszitált lisztet adjuk a keverékhez és addig dagasszuk, amíg el nem válik a kezünktől és az edény falától. Takarjuk le nedves kendővel és kelesszük 40-50 percig, (a receptes könyv és az internet 30 percet ír, de szerintem érdemesebb kicsit tovább keleszteni). Ha kész a kelesztés, lisztezett deszkára öntsük ki a tésztát, majd gyúrjuk át jó simára. Ha kész, osszuk a tésztát 5 adagra, majd külön-külön gyúrjuk át őket és újból 10 darabra osszuk szét. A kis gombócokat gyúrjuk és formázzuk kb. 20 cm es hurkákká, majd a képen látható módon csináljunk belőle Luca cicáját. A sütemény két félteke részébe nyomjunk egy szem mazsolát, rakjuk Ramával kikent és kilisztezett tepsibe, vagy sütőlapra. Hagyjuk még 20 percet kelni, majd kenjük le felvert tojással. 225 fokon 8 perc alatt kész, forró légkeverős sütőben 225 fokon 10 perc.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése