Hozzávalók
elkészítés:120 - 130 perc
nehézség: normál
sütési hőfok:225 ℃
sütési idő:8-10 perc
5 dkg élesztő
150 g Rama
250 g mascarpone sajt, vagy kesella
2 csipet sáfrány
1,5 dl cukor
1 csipet só
17 dl finomliszt
mazsola a díszítéshez
Elkészítés:
Ez egy klasszikus svéd Luca napi, karácsonyi finomság,
nagyon különleges és finom. Én is sütöttem már, de a biztonság kedvéért
egy oldalról is néztem a receptet, ott a képeket is megnézhetitek, hogy
lépésről lépésre hogyan készül. Olvasszuk fel a Ramát, adjuk hozza a
tejet. Melegítsük langyosra, kb. 37 fokra. Egy tálba morzsoljuk bele az
élesztőt és öntsük rá a tejes,Ramás keveréket és oldjuk fel benne az
élesztőt. Adjuk hozzá a cukrot és a sajtot, a sót és a sáfrányt, majd
dolgozzuk el simára kézzel, vagy géppel. Az átszitált lisztet adjuk a
keverékhez és addig dagasszuk, amíg el nem válik a kezünktől és az edény
falától. Takarjuk le nedves kendővel és kelesszük 40-50 percig, (a
receptes könyv és az internet 30 percet ír, de szerintem érdemesebb
kicsit tovább keleszteni). Ha kész a kelesztés, lisztezett deszkára
öntsük ki a tésztát, majd gyúrjuk át jó simára. Ha kész, osszuk a
tésztát 5 adagra, majd külön-külön gyúrjuk át őket és újból 10 darabra
osszuk szét. A kis gombócokat gyúrjuk és formázzuk kb. 20 cm es
hurkákká, majd a képen látható módon csináljunk belőle Luca cicáját. A
sütemény két félteke részébe nyomjunk egy szem mazsolát, rakjuk Ramával
kikent és kilisztezett tepsibe, vagy sütőlapra. Hagyjuk még 20 percet
kelni, majd kenjük le felvert tojással. 225 fokon 8 perc alatt kész,
forró légkeverős sütőben 225 fokon 10 perc.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése