2011. december 8., csütörtök

Tudatos vasarlas

Miert fizetnek többet olyan dologert, amiböl az olcso is ugyan is funkcional. Sajnos vagy szerencsere, minden egyes koronanak utanna kell szamolnom hogy mire megy el. Ezert is vagyok iszonyat duhös mikor a Hemköp lenyulja a penzemet, multkor 40 koronaval vagtak at elötte meg a 30 koronas kuponomat a penekara 10 koronanak szamoltak el. Es mit csinalhatok mehetek a sohivtalba reklamalni, hat kösz szepen sokra megyek vele, a kuponomat elvettek nem tudom bizonyitani, a 40 koronam utan meg dulhatok fulhatok, ugy is addig tekerik a dolgot mig maguknak nem adnak igazat. Elertek, hogy a boltot messziröl elkerulöm. Volt multkor 500 koronam a nettoba 200 koronaert ugy bevasaroltam, hogy roskadozott a babakocsi, es ebbe mar a pelenka is benne volt. A hempökbe meg alig vettem valamit, meg egy kiskosarat sem töltött meg, joreszeben babakaja volt. Fizettem 300 koronat. Felhaborito. Most a napokban voltunk bevasarolni, ugyan igy 300 koronabol, a gyeknek kajat, tapszert, teat, pelenkat vettem es meg magunkra is jutott belöle. Hat hol itt az igazsag... nagyon meg kell nezni hil vasarol az ember. De nem kifejezetten erre akartam kilyukadni.
Egyik fontos dolog nalunk a mososzer, Lilinek nem moshatok akarmivel, erzekeny a böre, ezert szenzitiv mosoport kell neki venni. Mit mondjak a legolcsobbat hasznaljuk, es egy folt nincs a ruhain, pedig mikor leveszem rola csak sopankodok, hogy fogom ezt kihozni, ez a sajatmarkas mosopor, kb a fele annak mint a markas. Es ugyan olyan jo ha nem meg jobb is. A gyerek börenek semmi baja töle. Akkor miert dobnek ki penzt az ablakon.
Öblitö: multkor 5 koronaert vettunk öblitöt mit is mondjak vegtelenul kellemesen csalodtam, az itteni coccolino-hoz (comfort ) kepest sokkal kellemesesebb es hosszantartobb az illata es a ruha csodapuha (a gyereknek, illatmentes antiallergen öblitöt hasznalok, ez is sajatmarkas, es remekul funkcional) meg a szaritogep sem fujja ki belöle az illatot ami viszont a "markas"-nal sokszor elöfordul.
Mosogatoszer, az olcso, nagy kiszerelesut veszem, es egy szoro fejes flakonban higitom fel, igy sokaig tart, es jobban feltudom hasznalni. Praktikusabb. Miert vegyem a dragat ha az olcso is ugyan olyan jo, ha koszos az edeny igy is ugy is surolni kell, akarmilyen draga a mosogato szer. A keze az embernek, meg nem mosogatok egesz nap, hogy annyira kene az apolas, ha szaraznak erzem akkor utolag bekenem valami kremmel.
Takaritoszerek. Mitis mondjak nem hasznalok belöluk tul sokat. Felre ertes ne essek takaritok minden nap. Egy nem szeretem az erös vegyszereket. Veszejes rank es a gyerekre is. A legjobb felmososzer szerintem a mogato szeres viz, kvazi ha a tanyerjaimat el merem vele mosni akkor ha a gyerek a padlot nyalogatja akkor sem lehet semmi baja. Mondjuk a wc surolasahoz a legjobb wc tisztitot venni ha meg nagyon vizköves akkor sosavval kisavazni, leven a vizkö kalciumkarbonat amit remekul old a sosav. A geologusok is ezt hasznaljak a meszkö azonositasara. Ha a sosavtol pezseg akkor meszkö ha nem akkor valami mas.
Napi tisztalkodashoz sem kellenek kulönösebben draga dolgok, olcso folyekony szappan, vagy habfurdö is ugyan olyan jo. A samponnal meg a fogkremmel nem erdemes sprololni de ha veszunk akkor mar a csaladi kiszerelest.
Kaja. A kajan nem nagyon erdemes sporolni de sokszor, nagyon sokszor muszaj. Uditö helyett igyunk teat, kevesbe artalmas es legalabb tudjuk mi van benne. A gyogynöveny es gyumölcs teak kifejezettem elönyunkre is valhat. Ha lehet inkabb vegyuk a nagyobb kiszerelesut mint a kicsit, mert ne fizessunk duplan esetleg triplan a csomagolasert. Keruljuk a felkesz es kesztermekeket. Es nem utolso sorban tanuljunk meg fözni. Ezt elsösörban a fiatalabbaknak ajanlom de aki tud fözni, se ragadjon le a pörköltnel. Legyunk kreativak meglepöen keves dologbol is lehet remekmuveket kesziteni. Akar a megszokott alapanyagokbol. Es ha lehet hasznaljunk teflon serpenyöt. Kevesebb olaj kell, ami tudjuk draga, es az egeszsegunknek sem jo.
Egeszseg, ha gyogyszerekre kell költenunk azon nem nagyon tudunk sporolni csak remenykedhetunk benne hogy nem emelik tovabb az arat. De pl fittnessterem aerobik edzes helyett jarjunk el nagyokat setalni, vagy ezek töredekeert, vegyunk egy fittness dvd-t es tornazzunk otthon. Meregdraga fogyasztoszerekre sem erdemes költeni, inkabb erdemesebb odafigyelni. Bar a mostani anyagi vilagban örul az ember ha kenyer kerul az asztalra.
Ami nalunk nagy kiadas a pelenka. Kezeiket csokolom az összes nagy pelenka gyartonak egy talicska tragya az egesz. A pampers foszlik, nedves töle a gyerek feneke. Begyullad töle a böre, a libero detto. Nem birnak ki egy ejszakat a gyerek hata csupa pisi reggelre. aztan jön a Lidl-ös tujurs-os pelus. Jo kis pelenka olcso, kenyelmes a gyereknek is, kibirja az ejszakat, telepisilve sem nedves a gyerek böre töle. Ugyan ez a helyzet az egyi nagyaruhaz sajatmarkas pelusaval is. Es ezek jo 30-40 koronaval olcsobbak a markasaknal. Az abszolut kedvenc pedig a Huggies. A lehetö legjobb ar ertek aranyban. Kis könnyu pelus, rendkivul nagy nedvszivo kepesseggel.
Vegul de nem utolso sorban, figyeljuk az akciokat, gyujtsuk a kuponokat, ezzel is sokat tudunk sporolni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése