2011. november 21., hétfő

F. C. Andersson: Beltane 16. resz


Raven napjai gyorsan teltek, fajo böre lassan gyogyult, es nem voltak gondos puha hosszu ujju finom kezek, amik gyogynövenyes kenöcsökkel gyogyitottak volna.
A benne felgyulemlö energiakat a hazba fektette. Az uj album csodasan sok bevelelt hozott, es ö nem tudott mit kezdeni a penzzel. Úgy döntött rejtekere költöti. A haz ugyan nem az öve volt, de öt ez nem erdkelte.
Ujravakolta es ujrafestette az egesz haz belsejet, megjavitotta az itt ott csöpögö radiatorokat ovatosan felszedve a padlolapot az alsozint hatalmas tereben ujrarakta a palofutest, a kandallot ugyan olyant art deco stilusban ujjaepitette amilyen fenykoraban lehetett.
Az egesz hazat feherre festette sehol nem engedett a sötet szinek csabitasanak. Minden helyseg letisztult lett. A konyhat granit boritassal latta el igazan otthonossa teve azt. De nagyon nem akart berendezni semmit, tudta hogy ez a feladat a kivallo izlesu Sisire var. Csak azokat a helysegeket rendezte be azokat is csupa hoferre ahol az eletet elte. Ami a furdöszobara es a haloszobara koncetralodott. Az egesz felujtast borzaszto gyorsasaggal csinalta alig egy honap alatt minden segitseg nelkul úgy hogy közben folyamatosan turneztak, de ö a vad bulik helyett az alkotast valasztotta.

-Ez aztan nem semmi apukam – fejezte ki elegedseget Christopher - nem is gondoltam volna mennyi minden lehetöseg rejtezik ebben a hazban, nekem nem lett volna ennyi energiam mindenre.
-Tudod ez a haz lett ami ujra ertelmet adott a legrosszabb idöszakban, ivaszat es önsajnalat helyett ebbe a csodaba fektettem az energiaimat.
-Hallod öcsem, aztan benned tenyleg volt kraft, mert ez nem semmi munka lehetett. De hidd el nem sajnalom töled. Dolgozz rajta, ha úgy akarod. Minden költseget így a munkadijadat is megteritem.
-Szo sem lehet rola, es nem az anyagiakrol szol. Ez az en lelkemröl szol. Az en lelkem is ilyen romos allapotban volt akarcsak ez a haz. Es nezd, ahogy uja epitem úgy alkotom ujra önmagamat is. - filozolfalt Raven - Ezert neked nem kell fizetned. Söt en lehetnek halas neked hogy a kezembe adtad ezt a csodalatos lehetöseget. Miota a tetko a hatamon van azota úgy erzem egy kicsit Simone is velem van. Bar pokolian hianyzik.
-De haver rajtad is mulik, hogy nem vele vagy.
-Minek mennek megalazkodni, mikor tudom hogy tul buszke ahhoz hogy megbocsasson. Szerintem úgy bezarkozott a maga kis vilagaba hogy ahoz Sisin kivul senkinek nics kulcsa, ahogy meseltel rola.
Sokaig beszelgettek meg a falnyi ablak előtt. Raven meghallgatta az aktualis esemnyeket, hogy mi törtenik Simone-nal. Akarhogy is erzett, ezek a beszamolok sokat jelentettek szamara. Így kicsit közelebb erezte magat Simone-hoz es a kicsikhez. Neha elkapta a szomorusag, a mely fajdalom. Barcsak ott lehetne Simone mellet es egyutt beszelnenek a picikhez. Minden nap elmondana nekik mennyire szereti is öket, es hogy , mennyire varja az erkezesuket. Makacssaga buszkesege ellenben mindent felul irt.
Az egesz haz olyan volt mitha kockakbol epitettek volna es a fökocka nappalit a galeriaval, a kisebb kockak az egyes helyisegeket rejtettek, amiröl Raven sejtette hogy a muvesz alkoto helyei lehettek. Maskor pedig teljes lakosztalyok lakoztak a kis kockakban. A kert tovabbra is kesze-kusza volt, es lerobbant a ferfi varta a tavaszt hogy ezt is rendbehozza, tudta a kert a szive az egesz birtoknak, es ezt esett a legnehezebbjere rendbe tenni. Tudta fajdalmas lesz. Es sok vadhajtast kell lemetszenie.

Angela a korhazban ebredt, csövek logtak mindenutt belöle, de ö csak fekudt, nem akarta kitepni magabol az infuziot, nem akarta a torkabol kitepni a legzeset segitö csövet, nem akarta kihuni azokat a csoveket amik testeböl a mutet utani valadekokat gyujtötte össze. Regebben mar mindezt megtette volna. Most megsemmisulve fekudt a korhazi agyon es nezte a korterem feher plafonjat. hidegkek szemevel, amin most nem volt elmosodva a fekete szemfestek.
Kinezett a helyseg hatalmas ablakan, nem jutott el a tudataig sok minden, meg kaba volt es erötlen, de jol esett neki ez az erzes. Nem akart mar harcolni, ö mar egy masik, uj Angela. Nem az a vadoc lany aki kivert börszerkoban jar gondozatlan kulsövel, borzaszto harraggal, undorral es kitudja meg hanyfele sötet erzessel a sziveben.
Az az Angela ott azon a sötet, hideg es balszerencses ejszakan meghalt. Nezte sokaig a napfenyt, a kek eget. Milyen csodalatos gondolta, sosem jutott eszebe hogy megnezze az eget, gyulölt minden dolgot amit masok szepnek, jonak talaltak. Most milyen szep az egem eluszo baranyfelhök, a fak csupasz agai hogy söteten kontrasztot kepeznek a vilagos eggel. Milyen szep a napfeny ami megtörik a feher pamacsokon es a fa again. Mily csoda, ahogy az ablakon bearad szeles csikban, es ahogy megtörik a teremben szallo lassan kavargo poron, milyen jo erzes ahogy a kezet melegiti. Es ahogy lassan a szemebe kuszik. De nem hunyorog, elvezi a szepen sutö fenyt, nem akarja kezevel arnyekolni, megtörni utjat. Mitha csak az Isten simogatna elveszett baranyat. Nem tudta honnan jutott eszebe ez a bibliai gondolat.
Regebben az előtt gyulölte a bibliat, rendszeresen egette öket a templomok elöt vasarnaponkent, satanista szavakat skandalva, elvezte a hivö emberek remuletet es felemet. Barcsak most oda mehetne azok az emebrekhez es terden alva bocsalnatukert esdessen. Folytak szeles patakokban a könnyei. Barcsak bocsalnatot kerhetne azoktol az artatlan emberektöl akiket olyan sulyosan megvert es megrugdosott acelbetetes bakkancsaval hogy honapokig korhazban fekudtek, vagy az arcukat úgy össze törte hogy többe nem lehettek emberek, vagy epp plasztikai mutetek soraval adtak vissza nemileg emberi formajukat, barcsak sirva könyörögve megbocsajtast nem is varva terdelne elöttuk oldozzak fel bunet.
Lelki szemei előtt vegigfutottak azok a szurnyu tettek amigket lassankent harminc esztendeje alatt veghezvitt. Barcsak bocsalnatot kerhetne Falcontol hogy a halaba kergette. Barcsak bocsanatot kerhetne Raventöl hogy megölte közös gyermekuket es ezzel egy vilagot törve össze benne, es barcsak bocsalnatot kerhetne azert is mert oly ocsmanyul elarulta, es a legjobb baratjaval lepet le. Es barcsak kierdemelne Simone Chantal bocsalnatat, hogy elvette töle azt akit a legjobban szeretett, es azt hogy a halalat kivanta. Barcsak lenne ereje mindezt veghez vinni. De felt mindenkitöl felt a vilagtol, felt attol amit bunös tettei meg a nyakaba zudidhatnak. Felt a sötetsegtöl, rettegve nezte ahogy a lemenö nap arany fenybe vonja a kortermet. Pedig regen ekkor volt csak igazan elemebe. Inkabb becsukta szemet es visszamerult, a biztonsagot ado öntudatlansagba.

Marie-Sidonie Chantal szokas szerint erön felul teljesitett mindenhol. Igencsak nagy hevvel elindult kicsi fia. Nepes csaladja bösegesen ellatta feladatokkal, emellet dolgozott az igencsak kiterjedtte, lassan orszagos szolgaltatassa kibövult Homeservice. Bar mostmar kicsit több szabadidö jutott a szamara, de ezt az idöt igencsak segitsegre szorulo egyre jobban bezarkozo Simonnal töltötte. Nem akarta hogy a hatalmas sokkot feldolgozo lany idegösszeomlast kapjon. Megprobalta bevonni csaladja eletebe is. Így eleg sok idöt töltöttek közösen St.Paulban.
Sisire kezdett ratelepedni egy szörnyu erzes ami a szivet szoritotta, a zsigereit görcsbe rantotta, gondolatait sötetsegbe vonta. Ennek okozoja Christopher volt. Egyre nehezebben viselte, hogy a ferfi kimaradozik ejjelente a koncertek miatt, es neha igencsak elazva jön haza a hajnali orakban, de ez nem volt annyira jellemzö. Sisi nem akart fiatalsaganak es tehetsegenek az utjaban allni ezert hagyta kibontakozni. De akarva akatlanul a nöt parja reszegsegei elözö hazassaganak kinjaira emlekeztette. De Sisi lekenek meg ez is elviselhetö teher lett volna. Christopher egesz napos eltunesei mar annal terhesebbek voltak. Mikor senki nem latta sokat sirt, mar nem tudta mikor fog összeroppani a rengeteg teher alatt. Simone, a csaladja a Homservice a kisebb sulyu gondok voltak, ezekkel remekul megbirkozott volna, de Christopher nagyon megtepazta idegrendszeret.
Mindig is retteget attol hogy valamelyik pejhes elcsabitja töle, de eddig szinte biztos jelet adta törtlen szeremenek. Szinte minden nap szeretkeztek a maguk csodalatos kifinomult modjan. De a ferfi kimaradozasai felkeltettek benne a ketseget vajon hova megy kora reggel, es honnan jön vissza kesö este? Kivel tölti ezt az idöt? Sisi akarmennyire is szaglaszta a ferfi szennyeset, csak sajat parfumje ismerös illatat erzte rajta, hiaba figyelte kereste az idegen hajszalat vagy ruzsnyomot. Az alsonadragjain sem velt felfedezni ondo foltot. De Sisi lelket marta a ketseg. De nem mert a ferfi nyomaba iramodni. Az nem az ö stilusa volt. Nem akarta hogy a ferfi úgy errezze ketrecben van. Nem olvasta a ferfi sms-eit sem e-mailjeit, reszben felelmböl, felt hogy esetleg mit talal. Masreszt tissztelte a ferfi szabadsagat.
Kapcsolatai reven kikerte a ferfi reszletes szamlakivonatat, es az emlitett napokon az orszag eszakkeleti reszen a hegyekben hasznalta a bankkartyajat sok szaz kilometerre onnan ahol ök eltek. Sisit elfogta a retteges hogy mifele nö lehet az aki miatt a ferfi ennyit utazik, a szamlakivonaton eszrevette hogy a ferfi nagyerteku ingatlanhitelt fizet. Sisivel forgott a vilag, eszerint nem csak szeretöje van hanem alternativ eletet is el mellete. Elkezdödött hat az önvadaskodas furdes utan beallt a tukörbe es vegigmert negyvenhet eves testen, korahoz es negy gyermek kihordasahoz kepest egesz jol nezett ki, nöisen kerekded volt, de ö csak szidta a tukröt.
-Te buta ven tehen, honnan gondoltad volna hogy az ocsmany dagadt, szulestöl, terhessegtöl szoptatastol eltorzult testtel, es a rahedli kölyköddel sokaig meg fogod öt tartani. - ilyen es ehhez hasonlo vadakkal illete önmagat. Nem tudta hogy vajon atlepte-e mar a megbolondulas hatarat vagy csak a szelen tancol. Kifele a vilag fele, csaladja es Barbar fele tovabbra is az a magabiztos erös nönek mutatkozott akinek hinni szerette volna önmagat.
Nem birt mar tovabb magaval, egyik földhivatalban dolgozo ismeröse altal kikerte milyen ingatlanok vannak Christoper neven. Reszketö kezzel vette at a nagy alapu barna papirbol keszult boritekot amely a titkot rejtette.Nem adott a kivancsisaganak nem mindenki előtt a földhivatalban fogja kibontani a boritekot. A szokasos magabiztossaggal tavozott. Belul mindene reszketett, bedobta Volkswagen Bora-janak vilagos börrel boritott anyosulesere, zsakmeretu retikuljevel es elegans finom börböl keszult laptop es egyben aktataskaja melle, beinditotta az utot, es úgy szoritotta a kormanyt hogy ujjai belefeherdtek.
A varosbol kierve egy elhagyatott parkoloban leallitotta kocsija motorjat. Hajaba turt, mar mar egy idegbeteg mozgasanak szaggatottsagaval, ragyujtott vanilia illatu hosszu cigejere. Es melyeket tudözött a kellemesen maro fustböl. Minden idegszala remegett. Vajon mit fog talani a boritekban. Ha talal is valamit az meg nem a totalis bizonyossag, akkor oda kell utaznia, es a sajat szemevel kell latnia az ingatlant, meg kell benne lesni rivalisat.
Nem, nem fogja megtamadni, nem fogja bantani, nem fog vadakat a fejehez vagni, csak sötet autoja biztonsagabol akar meggyözödni rola, kiert fogja otthagyni elete szeremle. Erezte az arcan a hideg kora tavaszi szellöt, de megis melege volt, iszonyat forrosagot erzett. Ezek nem a vagy kellemes forrosaghullami voltak, es nem izgatottsaganak egyertelmu jele, nem ez iszonyat duhenek es megalazottsaganak höje volt. Tudta ha mezteleul alla itt a marcius eleji zimankoban akkor iszonyat höseg gyötörne.
Cigis kezevel meg egyer turt egyet hajan, masik szabad kezevel sajat magat ölelte. Nem habozhat tovabb, beult hat az autoba, felnyitotta a barna boritekot, kihuzta a feher nyomtatott papirköteget. Az ingatlan Winterspringben talalhato, eszakon a hegyekben, ahogy ezt mar a bankszamlakivonatbol sejtette, az ingatlan borzasztoan nagy erteku, de a kölcsön erteke nem volt akkora mint a haz valos erteke. Biztos a bige is beszallt penzzel, gondolta Sisi. A papiron tulajdonoskent csak Christopher Hamp volt feljegyezve. A nö szeme előtt egy kacsalabon forgo vegtelenul giccses haz kepe sejlett fel egy borzasztoan giccses hegyi faluban.
-Nem engedhetem magam at a demonjaimnak- mondta maganak- szedd össze magad, a csaladodnak es Simone-nak szuksege van rad. Ha össze omlassz magaddal rantod Simone-t is. Es ezt nem teheted meg, nem sodorhatod ujjabb valsagba.
Melyeket lelegzet, felvette az alarcot, a mosolygos boldog Sisi alarcot es bele vetette magat csaladjaba.

-Megbeszelte Simone-nal es munkatarsaival szuksege van egy nap szabadsagra, hogy elutazzon az orszag masik vegere, de utazasanak celjat senkinek nem arulta el. Winterspring borzaszto messze volt, Sisi mar harom oraja megallas nelkul vezetett amikor vegre, meglatta a falut jelzö tablat.
A központban megallt, ragyujtott egy rgen vagyott cigire, miota elindult nem is gyujtott ra, jol megnezte maganak a varoskat. Szep kis hegyvideki hazak sorakoztak az egyutcas telepulesen, csinosak kis apolt kerttel, nem vilagitott egyik hazon sem az ehhez oly hasonlo hegyi falvak hazaira jellemzö figyelemfelketö tabla Szoba Kiado. Úgy tunt erröl a falurol meg a joisten is elfeledkezett.
A föterrel szemben allt egy öreg es rendkivul rossz allapotu, klasszicista stilusu epulet, Sisi erzekeny szemet bantotta a regi epulet stilusbeli összevisszasaga, de az omladozo klassicista oszopsor felett ott diszelgett a megkopott, itt-ott mar a vakolattal egyutt lepgett feliratt Thermal-feredö, a szöveg es a kifejezes lathatoan regi 19. szazadi epitesre utal. Talan erröl a forrasrol kapta a nevet a telepules.
Az uj korok uj embereinek mar nem volt szuksege efele Thermal feredöre es hagytak hogy a giccses epulet az enyeszete legyen. Sisi nagyon feltuenöen merdhetett az epuletre mert megszolitotta egy igen csak öreg igencsak kicsike, es igencsak hajlott hatu fekete ruhaba öltlzött,fekete kendös igencsak pokhalos arcu faradtkek szemu asszony.
-Elöször van itt fiatalasszony? - szolalt meg az öregasszony kedves nagymamas hangjan. Sisi összerezzent a szon, fiatalasszony, pedig ebben a pilanatban es az elmult hetekben igencsak öregnek es faradtnak ereszte magat, nem epp fiatalasszonynak. Sokaig nezhette az asszonyt mert az ujracsak megszolalt.
-Minden rendben van?
-Persze... - szalad ki a a szajan, de nem is tudta melyikre valaszol igazan. Mar hogy is lenne minden rendben, mikor most fogja leleplezni elete ferfijanak titkos eletet, amit az ö teljes kizarasaval el. - Minden rendben van, köszönöm, nem tudna megmondani holtalalom ezt a cimet – mar adta at a gyöngybetukkel irt utca es hazszamot rejtö cedulat. Az öreg neni kabatja zsebeböl vastag lencseju, fekete keretes szemuveget huzott elö. Enyhen remegö kezeiben sokaig tartotta a cedulat, majd ranezett Sisi-re majd ujra a cedulara.
-Ez az a muvesz villa a tonal! Azt keresi? - Sisivel egy pillanatra megfordult a vilag, muveszvilla, sokaig kostolgatta magaban a szot.Vajon mifele nö elhet ilyen helyen titkos eletet Chritoperrel. Igen kulönleges lehet, ha így dugdossa. Majd latva az öregasszony ujra kerdesre nyitna a szajat rögtön adta is a gyors valaszt.
-Igen azt keresem, merre menjek?
Az öregasszony elmondta neki a falutol igencsak messze levö toparti haz megközeliteset. Sisinek halvany lila elkepzelese sem volt, hogy jutott el a villaig. Amit a környek fai jotekonyan takartak a kivancsi szemek elöl. A latvany meg a nö szemeben is igencsak idilli volt. Mikor vegre elerte a hazat földbegyökerezett a laba, egy gyönyöru de igancsak lepusztult hazat latott. Csupa szöglet csupa kocka Art Deco hazat. Igazi mintas csempevel kirakott uszomedencevel es hatalmas falnyi ablakokkal.
-Van izlese a bigenek ketsegtelen. - Szolalt meg Sisi hangosan.
Maga sem tudta, miert magatol ment a laba, a zsiggereiben erezte a keztetest ezt a csodast belilröl is latnia kell, a hazig pedig at kellet haladni az igencsak elvadult kerten. Az asszony csodalatosnak latta, itt a termeszet volt a kertesz nem az ember. Majd haladt a bejarat fele lassu csendes leptekkel mar mar osonva, mint aki betörni keszul. Belepett hat a lakasba, es rögtön arcul vagta a baratsagos meleg, es a hatalmas, de ures ter. Mindent feherre festettek. A gelrias föepulet minden egyes reszet, a tömeny epitett korlatot es az onnan levezetö szinten tömenyperemu szeles csigalepcsöt, legjobban a nöt megis a teljes falnyi ablak nyugözte le ahogy ralatott az erdövel körulölelt keptelenul tiszta vizu tora, a haz valoszinuleg egy sziklan all mert az ablakbol latni lehett egy steget a hozza vezetö mesterien megepitett de jocskan elvadult kertet a melyben. Kivancsisaga felvitte az emeletre, ott is csak ures szobakat talat, kiveve egyett abban egyszeru feher agy, szepen elagyazott agynemuvel. Szinte vakito volt ez a rengeteg feher, de Sisinek tetszett, elismerte a nö jo erzeket, hogy ehhez a hazhoz nem illenek a hivalkodo szinek. Minden szobahoz kulön furdöszoba volt, a haz epitesenek stilusaban. A nö folytatta osono terepezeset. Az egyik csatlakozo kockaban megtalalta a konyhat, mindenhol majdnem körbe szekreny, tölgyfa es granit boritassal, fonott fotelekkel pazarlo nagy etkezöasztallal ami felett mostanaban divatos de art deco stilusu lampasor. Selytette ez nem a haz kelleke, ez mostanaban keszulhetett. Innen is kiosont, majd jarta vegig a csatlakozo kockakat. Egyesekben teljes majdhogynem önallo lakreszt talalt, szinten csupa feher minden, es ujra az uresseg. Ujra visszakösözntek a falnyi ablakok, a haz epitöje imadhatta a fenyt. Majd ures kockak, hatalmas ablakokkal. Majd ujabb lakreszek. Egyszer csak utemes kopacsolasra lett figyelmes. Valami erö huzta, hogy lesse ki, nezze meg ki dolgozik olyan szorgalmasan. Ösztönei vezettek. Megallt a sötet helyseg ajtajaban, a szaja is tatva maradt, mikor a sötetseghez hozza szokott a szeme.
-Ez egy studio – mondta ismet a semminek, el is feledkezve a helysegben kopacsolo emberröl.
-Igen az. - valaszolta az ismerös hang. Sisi azt hitte menten szivrohamot kap úgy megijedt. Mjad elöbujt a hang tulajdonosa munkasruhaba kis acskalapaccsal a kezeben. Örömeben magarol megfeletkezve vetette magat Ravenre.
-Bocsass meg nekem ezert a hirtelen kitöresert. De annyira aggodtam erted, Christopherböl egy szot sem tudtam kihuzni. Hidd el sokmindenkire szamitottam csak rad nem.
-Semmi baj Sisikem, jo ujra latni teged, megmondom öszinten hianyoztal. Annyira halas vagyok, hogy vigyazol Simonra es a gyermekeimre. Ne, ne szolj semmit Christophertöl tudok mindent.
-Hidd el bennem mar örult gondolatok keringtek, azt hittem Christophernek szeretöje van es itt el ebben a hazban amit nemreg vasarolt.
-Hat szeretönek kicsit szörös vagyok – nevetett Raven, es vele egyutt a nö is.
-Ez a haz egyszeruen csodalatos.
-Christopher neked szanta ajandeknak, borzaszto lepusztult allapotban vette, de se penze, se ideje nem volt felujitani, tehat itt allt uresen tovabb hagyva az enyeszetnek. Es jöttem en. Es elkeztem felujitani, sajat penzböl. Ne! - latva Sisi szora nyilo ajkat - Ne tiltakozz Christopher mar megprobalta, ez a haz maga a lelkem gyogyulasa, ha kivul belul es a kertel is keszen leszek akkor keszen leszek en is annyira hogy ujra kezdjem az eletem.
-Raven ez csodalatos, mas szot nem tudok talalni ra. Mestermunkat vegeztel. Es ez a studio?
-Christopherrel egyutt almodtuk meg, össze dobtuk a vagyonunkat es ime lassan keszen van. - Raven szinte egett a tettvagytol, hatalmas lelkesedessel beszelt jövöbeni terveikröl - A következö albumot mar itt akarjuk felvenni. - Majd Sisihez fordult - Ja es a haz azert ures mert, rad var Sisi, ez a haz a tied, Barbar szerelmenek bizonyiteka. Csak nem akarta neked romos allapotban megmutatni.
-Akkor mar ertem miert voltak az elmaradozasai – Sisi joforman fel sem fogta Raven mit beszel - hozzad es a hazhoz jött. - egyszerre tuntek nagyon butanak, gyerekesnek es ertelmetlennek feltekenysegi rohamai es önvadaskodasa, erre a lehehtösegre nem is gondolt hogy Christopher talan Ravenhez jön.
Parja ugyan azt a szerepet tölti be Raven eleteben mint ö a Simone-ban. Tamaszt es enyhulest nyújt. Sisiben melegseget keltett a felismeres. Mindket ember gyogyul. Csak meg nem tudta hogyan boronalja össze ujra Simone-t es Ravent. Sisi most boldog volt es felszabadult. Egyszerre tuntek el lelkenek nehez terhei. Folyto bizonytalansagbol, melegseggel eltöltö bizonyossag lett. Christopher csak öt, Sisi Chantalt szereti es senki mast. De így is ott bujkalt a lelkeben a fajdalmas tuske vajon meddig...?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése